Въведение в НРА енджините

Идеята на тази тема е да събере на едно място, в сбит синтезиран вид, информация за основните характеристики на популярните и достъпни НРА енджини на пазара в момента, техните плюсове и минуси и предизвикателствата пред всеки, който реши да конвертира спрингова или електрическа реплика на външен въздух. Този текст не претендира за изчерпателност и ще бъде периодично допълван и редактиран, за да отразява актуалната пазарна ситуация в този тесен сегмент. Не разглеждайте следващите редове и като съвети за покупка. Въпреки, че са сравнително обективни, те няма как да са изчистени от пристрастия и натрупан опит. Приемете ги като базова информация, от която да си изградите мнение и предпочитания.

Важно уточнение

Ако сте с впечатлението, че само минавайки на НРА енджин веднага ще започнете да стреляте перфектно с дълги прави изстрели и тясна група – спрете до тук. НРА не е решението, което търсите.
Точната и с добра групираност стрелба зависи в много по-голяма степен от хопъп групата (камера, гума, мод, цев) и качествените топчета, от колкото от доставящия въздух енджин зад нозъла.
Даже при равни други условия една стокова AEG реплика е по-вероятно да стреля по-добре, отколкото НРА реплика! (вижте недостатъците в края на текста)

Обща информация

HPA или High Pressure Air като понятие в еърсофта обхваща само енджините, работещи с външен източник на сгъстен атмосферен въздух, съхраняван под високо налягане. За съхранение се използват алуминиеви или карбонови бутилки със стоманена сърцевина и различен обем, вариращ от 0,2 до 1,5 литра. Като алтернатива на сгъстения атмосферен въздух вече може да се ползват и СО2 патрончета. НРА не обхваща репликите с механична конструкция и откат, ползващи грийн/ред газ.

Сгъстеният въздух преминава през един или два регулатора, които поетапно свалят налягането му от 200 или 300 бара първо на 60 бара, а след това от 60 бара на 7 бара – обичайното работно налягане на повечето НРА платформи. Изключение тук е Tippmann, който работи само на 60 бара и не му е необходим втори регулатор.

След редукцията на налягането до около 7 бара въздухът се подава от соленоид(и) (магнит-вентили) с прецизен контрол към нозъла за изстрелване на топчето.

Принцип на работа на енджините

В общия случай натискането на спусъка за стрелба е сигнал към соленоида да пусне въздух през специално направени за целта канали за придвижване на нозъла в задно положение. След изтичането на настроените в контролера милисекунди изчакване за подкачване на топчето въздухът се пренасочва за придвижване на нозъла в предно положение за зареждане на топчето в хопъпа. След достигане на крайно предно положение на нозъла соленоидът отваря докрай и в продължение на няколко милисекунди пуска въздух с еднакво количество и налягане за изстрелване на топчето.

Тази особеност е и едно от най-осезаемите предимства на НРА енджините пред AEG – постоянното пускане на въздух с еднакво налягане, което ускорява топчето докато то не напусне цевта (за сравнение, AEG репликите разчитат на фиксиран обем въздух, пускан еднократно към цевта). Това позволява играчите с НРА реплики да ползват по-тежки топчета, които пък дават предимство заради по-дългия си и стабилен прав полет. При еднакво замерени като скорост с 0.20 гр. НРА и AEG реплики, по-тежките топчета, ускорявани от НРА репликата до напускането на цевта, излитат от нея с по-висока скорост, спрямо същите като тегло топчета, изстреляни от AEG. Това е т.нар. Joule creep ефект или увеличаване на кинетичната енергия на изстреляното топче, и, съответно, нейното по-продължително запазване по време на полет, водещо до по-дълъг прав полет. За да се елиминира това несправедливо конкурентно предимство всички НРА реплики се замерват до джаулите, с които е позволено да играят всички останали реплики от съответния клас, но тези джаули се измерват с топчетата, с които ще стреля в игра замерваният играч.

Closed vs Open bolt

При Closed bolt режим стрелковият цикъл при натискане на спусъка е “стрелба > изтегляне назад на нозъла > зареждане на следващото топче > прибиране напред на нозъла“ и очакване на следващ сигнал за стрелба. Това означава, че топчетата имат време да стабилизират положението си в хопъп камерата и всяко от тях да бъде изстреляно от почти една и съща позиция спрямо предходното и следващото. Това е критично важно за точната стрелба. Всички болтови снайпери стрелят в режим closed bolt. Недостатък на този режим е, че първият изстрел винаги е „празен“, освен ако няма (останало) заредено топче в хопъпа.

При Open bolt режима, характерен за AEG репликите, стрелковият цикъл при натискане на спусъка е “изтегляне назад на нозъла > зареждане на следващото топче > прибиране напред на нозъла > стрелба“. Колкото по-малко е времето между придвижването напред на нозъла и стрелбата толкова по-вероятно е всяко топче да бъде изстрелвано от различна позиция вътре в хопъп камерата и от там, да имате по-неточна стрелба. Ако си мислите, че тези няколко стотни от милиметъра разлика при позиционирането не са от такова значение, спомнете си как се постига хопъп ефектът. Повечето едносоленоидни НРА енджини също работят в open bolt режим.

Не бъркайте режима на стрелба с това каква е позицията на нозъла в покой – дали е докрай издаден напред или назад. AEG репликите и PolarStar Fusion енджинът (по подразбиране) работят в open bolt, нищо че са с докрай издаден напред нозъл в покой.

Електронно vs механично управление

Стъпките от стрелковия цикъл могат да бъдат управлявани от електроника или чисто механично. Електронното управление е по-прецизно и ефикасно от към разход на въздух и дава по-консистентен резултат като начална скорост, но пък зависите от кабели, деликатни микропревключватели и батерии.

Механичното управление е по-просто, по-надеждно (елиминирате цялата електроника като източник на проблеми) и по-независимо от атмосферните условия.

Предимства на НРА спрямо AEG репликите:

 • надеждност и дълготрайност на работа. Сравнени с AEG гиърбокса НРА енджините са много по-прости като дизайн и принцип на работа. В тях има само един или два движещи се елемента, изработени от здрави висококачествени индустриални материали. На практика няма какво да им се амортизира с времето, без значение колко са ползвани - тези енджини с лекота правят 20-30 хиляди изстрела без необходимост от отваряне и смазване.
 • нисък разход на пари и време за поддръжка. При правилна употреба периодичното почистване и смазване със силиконова грес (в студено време - с силиконово олио) на няколко гумени О-пръстени е единствената поддръжка, от която тези енджини се нуждаят. Нямат нужда от ъпгрейди, за да работят максимално ефективно.
 • лесно постигат висока консистентност на стрелба (разликата между скоростта на съседни изстрели), което е критично важно за добрата групираност при автоматична стрелба. Значение за тази консистентност имат и ползваните регулатори, маркуч, хопъп и топчета:
 • някои от тях могат да работят в closed bolt режим.
 • с контрол на dwell time управлявате колко милисекунди да се пуска въздух за изстрелване на топчето. Така може да настроите енджинът да пуска точно толкова въздух, колкото е нужно за дължината и обема на цевта, която ползвате. Не е нужно да отваряте гиърбокса и да сменяте цилиндри, ако често сменяте цевите и търсите прецизност в оразмеряването и съвместимостта.
 • има енджини, които не ползват никаква електроника. Независими са от влага, вода и батерии.
 • един и същ енджин може да бъде монтиран в реплики с различна версия гиърбокс, като за целта е нужно да се вземе допълнително само спусъчна платка и нозъл за съответната реплика.
 • НРА енджините с лекота постигат висока скорострелност без допълнителен ъпгрейд.
 • лесен контрол на началната скорост за замерване само чрез регулиране на входното налягане към енджина.
 • осезаемо по-тихи са.
 • репликите стават осезаемо по-леки, при равни други условия.
 • държат цена на пазара “втора ръка”, заради високата си износоустойчивост. Една реплика с НРА енджин на 300 хил. изстрела би стреляла като нова, ако е грамотно ползвана и поддържана (без да е сменяно нищо по енджина!). Едно AEG на толкова изстрела ще се доближава до (или надминава) НРА енджина като набити пари в него, но няма как да му вземете същата цена.

Недостатъци на НРА спрямо AEG:

 • в пъти по-висока цена от тази на самата реплика. Най-евтиният новозакупен енджин за М4 e към 430 лева, на цената на една-две китайски реплики. Най-евтиният регулатор е 115 лева, евтините бутилки са към 100 лева за бройка. Един стартъп кит като нищо излиза над 700 лева с включена доставката до България, непосилна сума за повечето играчи. При качествените енджини, регулатори и бутилки тази сума с лекота минава 1500 лева. Сметката не изглежда толкова страшна, ако сравните разхода за НРА с покупка на висок клас AEG или PTW :slight_smile:.
 • необходимостта от пълнене на бутилките с въздух. Останете ли без въздух, не можете да играете. Много по-лесно и евтино ще си осигурите една-две резервни батерии за AEG-то, отколкото пълни резервни бутилки въздух. Самото пълнене става или от компресор, или от водолазна бутилка с подходящ преходник за пълнене. И в двата случая рано или късно ще ви трябва достъп до компресор, обаче.
 • силната им чувствителност към перфектната инсталация и подравняването на нозъла спрямо хопъп камерата. Неподравнен нозъл е напълно достатъчен да направи репликата стреляща във всички възможни посоки.
 • С изключение на Redline N7 и донякъде Polarstar Fusion Engine-аF2) и Inferno Gen 2 НРА енджините са недобре пригодени за работа с хопъпите на AEG репликите, в които се слагат. Основните недостатъци тук са три (третият е условен), и са много важни за точната стрелба!:
  • рязкото зареждане на топчето в хопъпа, сравнено с плавното зареждане при AEG репликите, извършвано от тапет плейта и нозъла (особено с лек пластмасов нозъл). Грубото зареждане (с до 5-6 пъти по-голяма сила от тази на AEG) може да позиционира всяко следващо топче по различен начин спрямо хопъп пъпката и от там да доведе до разлика в хоп ефекта и траекторията на изстрелите;
  • рязкото пускане на въздуха под налягане в цевта, което засилва и прекарва много бързо топчето през хопа, сравнено с плавното градиращо нагнетяване на въздуха от буталото в AEG цилиндъра.
  • повечето едносоленоидни енджини са с нозъл докрай прибран назад в покой. Това в много случаи води до (1) дабъл фийд при почти всички хопъп гуми, с изключение на Shark гумите на Мадбул с три зъбчета около устните, и (2) разлика в хопъп ефекта между първите и последните топчета от пълнителя, заради различния натиск, упражняван от пружината в пълнителя на подаваните към хопъпа топчета.
 • носите бутилка с маркуч на гърба си, в общия случай. Не всеки може да свикне с това.
 • да, елиминирате цялата карантия на гиърбокса като източник на проблеми, но я замествате с други, макар и сравнително по-рядко, създаващи проблеми компоненти – регулатори, връзки, уплътнения.

Това е, в общи линии, положението с НРА енджините. Премислете много добре, преди да се метнете на тоя влак :slight_smile: .

3 Likes