PolarStar: F2

След заслужения успех на Fusion Engine-а PolarStar разшириха гамата си с НРА енджини с две ценово по-достъпни едносоленоидни решения - Jack и F1. Продажбите им потвърдиха наблюденията, че еърсофтърите харесват 1) идеята да могат да ползват един и същ енджин в повече версии гиърбокси, и 2) по-ниската цена. Като естествено развитие на размишленията в посока “какво можем да подобрим в нашите продукти?” преди година и нещо PolarStar пуснаха на пазара F2, най-кратко и точно описван като mini-Fusion енджин.

Прилики с Fusion енджина

F2 запазва ключовата функционалност на Fusion енджина - стрелба от closed bolt, като я предлага в по-компактен корпус с размерите на цилиндровата група в гиърбокса.

Отново имаме два соленоида, които управляват независимо движението на попета и на нозъла, позволявайки същата фина настройка на параметрите на стрелковия цикъл.

Параметрите за настройка и принципът на конфигуриране са същите като на Fusion енджина. F2 ползва същия контролер за управление на стрелбата и кабел за него като останалите енджини на PolarStar.

Запазена е и предната позиция на нозъла в покой и неговото задвижване напред от пружина - два важни момента в контекста на изходните условия за точната стрелба с добра групираност.

Разлики с Fusion енджина

Соленоидите са от т.нар. булет тип и работят в по-широк диапазон на входно налягане - 45-145 psi. Избор, продиктуван от нарастващото търсене на пестеливи решения, работещи с по-ниско налягане. Соленоидите са от висок клас с дизайн на PolarStar, произведени по поръчка за тях от МАС.

F2 е с доста по-проста конструкция, но със същото прецизно изпълнение, характерно за PolarStar:

F2 ползва само един нозъл, за разлика от Fusion енджина, за който има 7 (седем) нозъла с различен вътрешен диаметър, чрез които допълнително може да регулирате началната скорост независимо от входното налягане. При F2 няма смисъл от нозъли с различен вътрешен диаметър, защото широкият диапазон на работно налягане му позволява да постига дулна енергия от 0.9 (CQB) до 2.5 (DMR) джаула само чрез регулиране на входното налягане от регулатора.

F2 ползва еднокомпонентен попет, еквивалентен като пропускливост на червения попет за Fusion енджина. Заради дизайна на новия попет и на камерата му, F2 постига повече изстрели от едно и също количество въздух, сравнено с Fusion енджина при равни други условия. Ако искате да играете с по-ниски скорости с F2, то може да смените червения попет с по-икономичния жълт попет.

F2 се предлага както във вариант с центрирано разположен нозъл, така и с офсет нозъл за ползване в М14, Р90, PDR-C.
F2_ofset
На практика, можете да инсталирате един и същ F2 в почти всяка реплика, като за целта ви трябва само съответния нозъл, спусъчна платка и преден цилиндър. Като цилиндърът се сменя само ако репликите са с различни като позиция нозъли - центиран и офсет.

F2 не е с тактилния микропревключвател с имитация на спусъчен ресет, използван във Fusion енджина. Заради разликите в толерансите при размерите на гиърбокс шеловете PolarStar няма как да контролират хода на спусъците и затова при F2 са заложили на микропревключватели с по-дълъг ход на палчето като предпазна мярка от неволно счупване при прекомерен ход на спусъка в натиснато положение.

F2 няма нужда от допълнителни ъпгрейди (S2 Lightning banjo), за да работи икономично.

F2 е по-евтин от Fusion енджина с ~ 100 €.

За да ползвате F2 ще ви трябва гиърбокс шел със спусък, селектор плейт и сейфти левър:

Инсталацията

е сравнително безпроблемна, ако имате късмет да сте с неподсилен шел. Ако имате шел с укрепени вътрешни стени, то може да се наложи пилене и разширяване с дремела. Отново е важно да се обърне специално внимание на подравняването на гиърбокса и нозъла спрямо хопъпа. Заради предното положение на нозъла е малко вероятно да имате проблеми с подкачването на топчетата или със стрелбата.

Стрелба

F2 има същата консистентност на стрелба като своя предшественик - Fusion енджина. Това улеснява постигането на по-добра групираност в стрелбата, но изисква тежки топчета, ако искате да играете с възможна най-добра точност:

Недостатъци

  1. Нозълът не е добре укрепен в предния цилиндър и има осезаем радиален луфт. Изненадващо, това не пречи при стрелбата, а и по нозъла няма следи от надиране (опиране в стените на хопъп камерата) след изстреляни над 3 хил. топчета.

  2. Стреля директно от въздушната линия. При отварянето на соленоида през попета и нозъла изведнъж се пуска целият въздух, който е нагнетен в маркучите към регулатора. Този въздух удря като парен влак топчето и рязко го зарежда и прекарва през хопъпа, което често води до отклонения в траекториите на изстрелите. Укрепване на устните на хопъп гумата с тефлонова лента и флатхоп е най-лесният начин подобен проблем да бъде овладян.

Поддръжка

Периодично почистване и пресмазване на гумените О-пръстени е основната поддръжка, от която F2 се нуждае. При нужда от смяна на О-пръстен може да вземете нов от Хубата сийлс за стотинки.

Самото обслужване е лесно и бързо:

4 Likes