Wolverine Airsoft MTW

В момента се изпълняват направените преордъри на първата НРА тренировъчна платформа, рожба на 4 години усилена разработка в Кингспорт, Тенеси - Modular Training Weapon на Wolverine Airsoft. Обещанието на производителя е, че това е ултимативната НРА платформа, която няма нужда от ъпгрейди с цел производителност. Разбира се, имате свободата да сменяте “козметичните части”, ако искате да я направите по-ергономична или галеща окото ви :slight_smile:.

След анонса си на Shot Show 2018 в началото на годината пътят към заветната дата за първи продажби бе осеян с драматични истории за предадено доверие от подизпълнителите, които трябваше да изработят долните ресийвъри. Случки, които принудиха Wolverine да инвестират в CNC металообработващ център HAAS VF-3 и лазерна гравираща машина, за да държат изкъсо контрола върху производството на повечето детайли за MTW платформата. Здравата работа без почивка им помогна да изостанат от първоначалния график само с 5 месеца, което предвид сложността на производство и огромния пресиращ хайп си е голямо постижение.

Но да видим какви са характерните особености на тази реплика, които могат да задействат някои центрове на удоволствие в мозъка ви:

 • Разглобяване без инструменти, подобно на бойна AR-15 карабина - нищо ново, доста AEG реплики го имат;

 • Спиране на стрелба при свършване на топчетата и възстановяване на стрелбата след натискане на затворната задръжка (само с пълнители на Wolverine Airsoft) - също нищо ново, Scorpion и PTW (и нейните клонинг-) платформите го имат;

 • Съвместимост със стандартните AEG пълнители - ново, ако вземем PTW за сравнение;

 • Няма гиърбокс шел - … е, и PTW, и GBB репликите, и Tippmann нямат;

 • Гарантирано подравняване на нозъла спрямо хопъп камерата; важно е, ако не ви се занимава да си го осигурите сами с AEG донора - Tippmann вече го имат това, ако гледаме само наличните НРА предложения на пазара;

 • Дву компонентна хопъп камера с ротационна настройка, собствена разработка; съвместимост с повечето афтърмаркет AEG хопъп камери - ок, това е добре;

 • 6.04 мм месингова AEG вътрешна цев; съвместимост със стандартни хопъп гуми и вътрешни цеви - ок, явно е гонена поносима крайна цена;

 • Spartan-оподобна електроника, поместена в долния ресийвър; срещу допълнително заплащане на по-късен етап ще се предлага и покритие, предпазващо електрониката от влага - тук имам съображения, вижте по-долу;

 • Леко модифицирани бойни спусък и селектор за режима на стрелба - добреее;

 • Фабрично съвместима с Wraith CO2 прикладната тръба-регулатор, Wraith AERO (tank) приклада и с QUAKE приклада с откат - очаквано, все пак е “модулна” :slight_smile:;

 • Може да се ползва с Inferno GEN2 или REAPER (със специално проектирани версии за MTW, не и с наличните на пазара) - добре, но с по-слабо разнообразие, сравнено с варианта да овъздушите харесвана от вас платформа, различна от М4;

 • Съвместимост с MILSPEC пистолетни ръкохватки, приклади, пинове, спусъчни скоби и прикладни тръби за бойна AR-15 - много добре;

 • MILSPEC hard coat anodized forged Lower Receiver (Aluminum 7075 T6) + extruded Slick Side Upper receiver (Aluminum 6061 T6, с възможност за ъпгрейд с forged upper) - добре, но финишът е нещо, което трябва да се види и пипне на живо; на няколко снимки се вижда как цветът на горния и долния ресийвър са различни…;

 • M-Lok ложа с нестандартен монтаж към горния ресийвър; може да бъде заменена със стандартна AEG ложа - ок;

 • 7, 10.3, 14.5, и 18 инчови CNC алуминиеви външни цеви - стандартни варианти;

 • Всяка реплика е сглобена, проверена и внимателно тествана преди изпращането и́ към еърсофт магазините - това не трябва ли да е по подразбиране за продукти от висок клас?!.

Следващата снимка показва exploded view на различните окомплектовки на MTW:

А тук е показана съвместимостта с афтермаркет частите:

Признавам, когато видях анонс-видеото на тази реплика леко присвих очи в колебливо недоверие. Имаше (и все още има) някои нейни характеристики, които (от опита ми) не намирам за удачни, макар и да са смислени и неизбежни от гледна точка на дизайна и цялостната концепция за Modular Training Weapon. По-точно:

 • Цялата електроника е на една платка, която лесно може да бъде счупена (особено микропревключвателите) при вадене и монтиране; не се знае в началото колко достъпни ще са резервните части за репликата; за сравнение, ако имате Premium версиите на Inferno/Hydra/Reaper то спусъчната им платка с кекавите микропревключватели е отделена от управляващия контролен блок и ако я счупите, сменяте само нея; самият контролен блок е лесен за обезопасяване и по-трудно може да го потрошите.

 • За да смените нещо по хопъпа е нужно повече разглобяване, сравнено с която и да е друга реплика на М4; всяко ненужно демонтиране и монтиране на части увеличава вероятността от износване и поява на луфтове, както и от загуба на част (особено ако ви се наложи да го ремонтирате “на терен”);

 • Няма как да я направите на AEG, ако ви писне от НРА…

Не, гроздето не е кисело :slight_smile:. Репликата ще е достъпна в Европа за ~ 580 EUR без доставка, което е много добра цена за това, което получавате. Мисля да изчакам и да видя какви промени по дизайна ще направят след отзивите на еърсофтърите. Традиционно, първите версии на който и да е продукт страдат от “детски болежки”, а няма смисъл да сте бета тестер предвид парите, които ще изсипете за това алуминиево НРА удоволствие.

При допълнителен интерес по-долу може да прегледате двата официални плейлиста с видео представяне на по-важните акценти и сервизиране на MTW:

7 Likes

Кратък ъпдейт по темата за двамата човека, които може би проявяват интерес :slight_smile:

 • Очаквано, първите бройки имаха леки дефекти, които в момента са отстранени - хопъп камери с овални, вместо кръгли, отвори на тръбата за подкачване на топчетата, и проблеми със засичането на празни пълнители.
 • Цената в Европа е 700 Евро - съпоставима с тази на отделен добър НРА енджин + качествена АЕГ реплика. При последната комбинация, обаче, нямате ограничение какъв НРА енджин да ползвате или НРА/СО2 приклад.
 • Единствени козове на MTW остават 1) фабрично гарантираното подравняване на енджина спрямо хопъпа и 2) съвместимостта с аксесоари за бойна AR15/М4.
 • Любителите на 1:1 репликите няма да харесат оформянето на горния ресийвър, в който, с цел икономия, са премахнати капачето на затвора и дотиквача.

За играчи, които за пръв път ще имат достъп до НРА и не искат главоболия и разправии с инсталация и подравняване, MTW е разумен избор. За всички останали - по-скоро не.

1 Like

Първи впечатления от първа ръка :slight_smile:

Взех MTW основно заради новата втора генерация на Reaper енджина, в който са направили точно тези промени, които отдавна очаквах:

 • полимерен нозъл от Delrin, задвижван напред от пружина - лекотата на нозъла в комбинация с мекотата на пружината и преодоляването на насрещното налягане доближават движението напред на нозъла и силата на зареждането на топчето в хопъпа до това на AEG репликите. Това е ключово за еднаквото позициониране на топчето и от там - за точната стрелба на пределна дистанция.
 • стрелба от камера с фиксиран обем, покриващ нуждите на цеви с дължина до ~ 500 мм - няма нужда от тунинг и ръчкане по настройките, за да работи коректно и икономично.
 • изцяло механична версия на енджина - забравяте за електроники, батерии и прочие.
 • Reaper енджинът е от най-тихите в момента и е перфектен за моя стил на игра.

Самата реплика е супер лека (~ 1.8 кг) и солидна. Качеството на изработка на ресийвъра и детайлите по него е много добро. Веднага се забелязват две неща, обаче:

 • hard coat анодизирането е оставило финиш с различен отенък върху двете части на ресийвъра;
 • има лек луфт между горния и долния ресийвър.

Ложата е добре центрирана спрямо горния ресийвър и няма начин да се завърти. Закрепена е към barrel nut-а чрез два стопорни винта и се демонтира сравнително бързо и лесно. Отворите на M-lok интерфейса са хубаво изрязани, като някои от аксесоарите ми (предна ръкохватка, тъмбстоп) имат проблем със съвместимостта - правени са за по-широки отвори и се наложи да се изпилят и смалят заключващите ограничители, за да влязат в M-lok отворите.

Смяната на пистолетната ръкохватка не е проблем. Всяка real steel или GBB ръкохватка става, само е нужно да се направи отвор за въздушната линия, ако ще я оставите да минава от там.

Прикладът е с mil-spec размер и всеки друг такъв ще влиза доста плътно върху тръбата, като няма абсолютно никакъв луфт. Репликата идва без sling plate и ще трябва да монтирате такава, ако искате да ползвате задната част на ресийвъра за окачване на ремък. Смяната на планката е като при бойна или GBB - прикладната тръба е навита на резба в ресийвъра и може да я свалите като предварително разхлабите castle nut-а.

Спусъкът е със сравнително къс ход, като прави контакт със здрав тактилен микропревключвател, оставящ усещането за отчетлив клик и ресет при натискането му. Има възможност за регулиране на хода на спусъка чрез стопорни винтчета.

Селекторът за режим на стрелба работи като при бойните и GBB модели и определено изисква усилие при смяната на позицията му.

Цялата електроника е побрана на една платка, разположена в долния ресийвър, над спусъка. Върху нея са контактните пружини за връзка с енджина в горния ресийвър, както и превключвателите за стрелба, за регистриране на празен вече пълнител, за възстановяване на стрелбата след презареждане и за смяна на режима на стрелба. Това е и най-крехкият елемент в репликата, за който най-много трябва да внимавате.

Репликата идва с месингова 6.04 цев на VFC, 70° хопъп гума на Lonex и rotary-style хопъп камера със split дизайн - удачно решение, улесняващо смяната или обслужването на хопъп комплекта. Няма проблем да се смени хопъп камерата с каквато и да е за М4. Някои камери ще се нуждаят от малко пилене, за да паснат на ресийвъра.

Енджинът е фиксиран много плътно в горния ресийвър, като допълнително е заключен към него с пластмасов клипс. Тук е и единственият момент, в който като че ли от Wolverine са подходили небрежно - подравняването на нозъла спрямо камерата не е перфектно, като се предполага от нарочния дизайн и предварителните обещания.

В MTW групата във фейса няма други оплаквания от такова несъответствие. Няколкото подобни снимки от ендоскопски камери, които бяха пуснати от други потребители, показваха перфектно центриране. Възможно е да съм уцелил кофти бройка, някак си минала успешно през QC проверките :thinking:… Предварителният бърз оглед не дава шансове това да може да се коригира - няма никакъв луфт между енджина и ресийвъра, както и между камерата и ресийвъра, който да позволи леко шимване и изравняване. Ще търся начин за оправянето, обаче. Това няма как да го оставя така.

Тест как репликата стреля във фабричния ѝ вариант:

Повече снимки и още видео с хроно резултат и тестова стрелба - по-нататък, когато пристигнат Reaper енджините.

6 Likes

Това са трите енджина, които могат да се ползват в MTW:

 • Inferno Gen 2 - Стрелба с въздух, подаван директно от соленоида. “Хибриден” болт - нещо средно между отворен и затворен болт. Добре е да се настрои dwell времето спрямо джаулите и тежестта на топчетата, с които ще се играе, за да е по-пестелив и да няма негативен ефект върху точността. Подходящ за CQB и непретенциозни щурмоваци;
 • Reaper Gen 2 - Стрелба от камера с фиксиран обем и затворен болт. Не изисква тунинг. Подходящ за единична стрелба (например, DMR) или щурмови играчи, търсещи точност и тясна група на пределна дистанция;
 • Reaper Gen 2 Mechanical - Същият принцип на работа като стандартния Reaper, но с изцяло механичен режим на работа, подобен на Mancraft PDiK и Redline SR-M Hurricane. Недостатък - нозълът остава в изтеглено назад положение докато държите натиснат спусъка. Така еднаквостта на зареждане на топчетата зависи предимно от еднаквостта на натискане на спусъка при всеки изстрел. Самият спусък контактува директно с пилотния вентил и изисква осезаема сила при натиск, за да преодолее въздушното съпротивление в енджина. Предимство - никаква елетроника и никакви батерии.

Тест на консистентността на стрелба на MTW с Reaper Gen2 енджин, 290 мм 6.01 Maple Leaf/RA-Tech GBB цев и 70° Maple Leaf Super Macaron гума във втора версия на фабричната хопъп камера:

Показва почти перфектен резултат в група от 50 изстрела, със стандартно отклонение 0.2 м/сек и номинална разлика от +/- 0.5 м/сек:

2 Likes

Първо геймплей видео с MTW. Вътре е с Reaper Gen2.

Студената температура втвърдява хопъп гумата и е причина за спорадичните неточни изстрели на единична. Като се премине на бързи откоси гумата се позагрява и прави добра групираност.

3 Likes

Тест на стрелбата с Reaper Gen 2 енджина при ~ 8°С.

Жълтият 60° Супер Макарон се държи една идея по-добре от синия 70°-ия вариант, но за студено време 50° дават по-консистентен хоп.

Особеност на енджините, работещи в режим closed bolt (първо стреля, после зарежда топче за следващ изстрел), е капризността им към хопъп гумите и изискването за перфектно подравняване. В MTW подравняването е гарантирано, но съвместимостта с широк спектър хопъп гуми е под въпрос. Слабо място са устните на гумите, които е по-вероятно да пропуснат повече от едно топче (double feed) или да позволят топчето да бъде избутано по-напред в хопа при зареждане (слаб изстрел, с малко хоп).

3 Likes

Тест на MTW с Reaper Gen II и с Inferno Gen 2 енджини - точност и групираност с IR-hop-нати цеви:

1 Like