Кит за подравняване на НРА енджин

КАКВО?

3D отпечатан полимерен комплект за директно монтиране на НРА енджин от типа “заместител на цилиндрова група” в горен ресийвър на М4 щурмова реплика.

ЗАЩО?

Един от критично важните фактори за безпроблемната работа и добра стрелба на НРА реплика е

точното съосие на нозъла на енджина с хопъп камерата и цевта.

Подобно съосие трудно се постига дори при конвертиране на фабрични AEG реплики заради:

  1. по-лежерните отклонения в размерите при напасване, с които работят AEG репликите в областта на нозъла и хопъпа;
  2. побирането на НРА енджина в гиърбокса, който е монтиран в долния ресийвър; изключение тук са репликите на М4 със split gearbox дизайн (ICS, ASAR15 и Systema PTW), при които е значително по-лесно инсталирането на НРА енджин.

Съосието трябва да е едновременно и в трите равнини - по хоризонтала, по вертикала и в дълбочина по посока на движението (по оста в центъра на вътрешната цев), без никакъв страничен луфт. Неспособността да се обезпечи подобно максимално точно съосие води до:

  • пускане на въздушен поток към топчето леко встрани, по посока на отклонението, а от там и до обдухване (подобно на фалцов удар в билярда), което действа негативно на получения спин;
  • загуба на компресия, защото нозълът не прави добър херметичен контакт с устните на гумата;
  • задиране на нозъла в стените на камерата, от там и проблеми с подаването и зареждането на топчетата или с компресията;
  • прищипване и накъсване на устните на хопъп гумата.

КАК?

Wolverine Airsoft решиха кардинално този проблем като просто извадиха на пазара готова НРА реплика - MTW, в която енджинът е монтиран в специално оформен горен ресийвър, без нужда от допълнителен цилиндър. Така всякакви проблеми с инсталация и подравняване са елиминирани по подразбиране. Но за тези от играчите, които са фенове на други продукти, останаха главоболията по фиксирането на енджините спрямо линията на горния ресийвър.

И тук преоткриваме топлата вода -

split gearbox решение, но направено специално за конкретния горен ресийвър.

По този начин се елиминира съобразяването с несъвършенствата на монолитния гиърбокс от гледна точка на подравняването. Тъй като долната част на гиърбокса не е фактор за едно такова къстъм решение, то тя може да се изреже и използва и в нея да останат спусъчната платка, спусъкът, лостчето за блокиране на стрелба и селекторната планка:

А за фиксирането на НРА енджина може да се направи “цилиндър” по точните размери на горния ресийвър и спрямо центъра на външната цев.

Идеята за точно това изпълнение е на един италианец, който в момента продава пълен комплект от части, заместващи изцяло гиърбокс V2, за 150$. Вместо покупка предпочетох да използвам идеята за сглобките и да дообогатя дизайна така, че да пасне точно на Retro Arms-кия ми ресийвър + външна цев и да е съобразен с двата НРА енджина, които мога да ползвам в него.

Частите, от които е съставен кита, са следните:

1. Основен цилиндър, в който се напъхва НРА енджина; външният профил на цилиндъра трябва да е изцяло по вътрешните контури на горния ресийвър, за да стои плътно и без луфт в него; предната стена на цилиндъра е 2 мм, като чрез шимове с различна дебелина може да се коригира отстоянието на нозъла от устните на хопъп гумата;

2. Контриращ цилиндър, който да подпре и притиска НРА енджина напред; отворът отдолу (както и подобният отвор в предния цилиндър) е за въздушната линия и кабелчето към соленоида;

3. Тапа, опираща в основата на прикладната тръба;

4. Изрязан сегмент от AEG пружина, който в двата си края влиза в улеи в тапата и в контриращия цилиндър; в сглобено състояние на репликата пружината е свита и чрез контриращия цилиндър притиска НРА енджина напред;

5. Скоба за фиксиране на ProWin хопъп камера.

Още снимки на първия прототип може да разгледате тук - https://photos.app.goo.gl/xrbzeZ3Gs2yr9yCM7

Следващите дни ще тествам какъв ефект ще има този кит върху стрелбата. Албумът със снимки, както и темата тук, ще бъдат периодично допълвани с нова информация.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ.

7 Likes

След ползването на кита на Овърлоуда в румънско мога да споделя само положителни впечатления. Репликата нямаше никакви проблеми със стрелбата - държеше еднаква скорост на изстрелите и ги пращаше “по конец” на автоматична (благодарение И на хопъпа, разбира се). Върши си работата перфектно, ако размерите му спрямо горния ресийвър са възможно най-прецизни, и осигурява така важното съосие на НРА енджина с хопъп камерата:

bandicam%202019-09-28%2015-14-07-509

Ключови моменти при инсталацията са:

  • подбиране на подходящата дължина на пружината, която да оказва достатъчно силен натиск напред на НРА енджина, за да обезпечи неговата неподвижност;
  • шимване на енджина в предната част, за да се осигури точната дължина на нозъла така, че да няма проблем с подаването на топчета (ако е по-дълъг) или със загуба на компресия заради неплътния контакт с устните на гумата (ако е по-къс).

С правилно инсталиран кит и с подходяща хопъп група (в случая с видеото долу: VFC Rotary камера, червена Madbull Shark гума и 6.03 Prometheus цев) и топчета с лекота се постига много добра консистентност на изстрелите:

В следващите дни се надявам да остане време да тествам и заснема стрелбата. В крайна сметка, това е най-добрата оценка за смислеността и необходимостта от дадена “иновация” :slight_smile:.

1 Like