Регулатори за НРА и СО2. Бутилки. Маркучи

Често пъти не се обръща внимание на тези елементи от НРА платформата. Показателна за това е популярността и повечето продадени бройки от евтините регулатори в световен мащаб. Мислете за тях като за горивната система в автомобила - може да имате перфектен двигател, турбина и т.н, но ако дебитът на горивната помпа не е достатъчен или имате тесни или запушени маркучи колата няма да работи както трябва.

Регулатори

Всички регулатори, маркетирани като еърсофтски, са разработени на базата на пейнтболските регулатори. Биват два вида в зависимост от положението им по пътя на въздуха:

1. Регулатори на бутилката.
Тези регулатори са едни и същи, без значение дали след тях ще закачите пейнтболски маркер или еърсофт реплика. Ролята им е да свалят налягането на сгъстения в бутилката въздух от 200/300 бара на около 20 бара (при SLP бутилките) или 60 бара (при НРА бутилките). В същото време преобразуването на налягането трябва да става достатъчно бързо, за да не рефлектира това върху консистентността на изстрелите. Почти всички бутилки идват с инсталирани такива регулатори, затова и играчите рядко се сещат за тях. Най-разпространени са регулаторите с фиксирано на 60 бара изходно налягане. Най-качественият регулатор в момента е Ninja Pro V2, чиято цена е над 80 евро.

Ninja%20PRO%20V2

Предимството му е, че е произведен от висококачествени материали с прецизна изработка и с идеята за надеждност и висока честота на опресняване, което го прави идеален за НРА реплики с висока скорострелност. В общия случай, обаче, няма да усетите съществена разлика между него и останалите регулатори, при равни други условия.

2. Основни регулатори.
Два вида: SLP (Super Low Presure), с входно налягане 20 бара и HPA (High Pressure Air) с входно налягане от 60 бара.

НРА регулаторите могат да работят със SLP и с НРА бутилки. SLP регулаторите работят САМО със SLP бутилки!

Функцията им е да свалят налягането на подавания от регулатора на бутилката въздух от 20 или 60 бара на 4-10 бара – работният диапазон на НРА енджините. Имат проста конструкция, разчитаща или на стоманена пружина и бутало или на Belleville пружинна система от панички. Redline, PolarStar и Wolverine произвеждат най-качествените и най-скъпи еърсофт регулатори към момента. Други популярни, особено в Европа, са френският регулатор Balystik HPR800C V2 и полският Mancraft. Характерно за всички е, че се обслужват много лесно. Самото обслужване е почистване от мръсотия, евентуална смяна и смазване на О-пръстените.

Предимства на SLP регулаторите:

 • По-евтини са от НРа регулаторите.
 • Лесна промяна на налягането посредством вградена врътка.

Недостатъци на SLP регулаторите

 • Работят само със SLP бутилки.
 • SLP бутилките са по-скъпи от НРА бутилките.
 • Нужно е допълнително турнирно заключване (механизъм за блокиране на възможността за промяна в налягането на регулатора).

Предимства на НРА регулаторите

 • Работят със SLP и с НРА бутилки.
 • НРА бутилките са по-евтини и по-достъпни.
 • Имат монтиран изпускателен клапан, обикновено задействан при достигане на 10 бара. При повреда в регулатора клапанът предпазва от повреда НРА енджина.
 • Повечето НРА регулатори имат вградена възможност за турнирно заключване.

Недостатъци на НРА регулаторите

 • Малко по-скъпи от SLP регулаторите.
 • Трябва ви 3/32 шестогран за да регулирате изходното налягане.
 • Повечето регулатори се навиват директно върху регулатора от бутилката и остават под налягане, докато не бъдат отвъртени малко. Изключение са регулаторите на Redline и Ninja, които използват UFA адаптер за целта.

Redline%20SFR%20Regulator

Този адаптер има врътка за пускане и спиране на притока на въздух от бутилката към регулатора (червената врътка на снимката горе, която може да се ползва и за предпазна капачка за регулатора на бутилката). С оглед запазване за по-дълго време гъвкавостта на пружината не е препоръчително регулаторите да бъдат оставяни продължително време под налягане, ако не се ползват. След като е спряно подаването на въздух, изпразването на останалото в регулатора и маркуча количество въздух става или чрез няколко изстрела на закачената реплика, или чрез полуконтакт на бързите връзки на репликата и маркуча от регулатора. Единствено MRS регулаторът на PolarStar има специална врътка за обезвъздушаване.

Важно е да се спомене, че няма пълна съвместимост в мъжките резби на регулаторите на бутилката и женските резби на основните регулатори. Ако попаднете на такъв случай, не напъвайте, иначе рискувате да увредите резбите, да скъсате О-пръстена на регулатора на бутилката и да предизвикате изпускане на въздух.

Никога не се опитвайте да развивате основния регулатор от регулатора на бутилката, докато първият не е обезвъздушен. Със сигурност ще увредите резбите и на двата.

С нарастването на популярността на едносоленоидните енджини, работещи с по-ниско налягане и с масовостта на CQB игрите зад океана се усети нуждата от регулатори, способни да подават консистенто въздух със светкавично опресняване. В отговор на това търсене на пазара се появиха SFR регулаторът на Redline, Storm регулаторът на Wolverine и MRS регулаторът на PolarStar, които са в ценовия диапазон $110-$130.

Разликите в тях са основно в профила, начина за обезвъздушаване и в това, че регулаторите на Wolverine и PolarStar са със стоманена пружина, докато SFR регулаторът на Redline е с Belleville пружинна система от панички. Нямат забележими разлики в качеството на изработка и производителност.

Wolverine предлагат и InGrip вариант на техния Storm регулатор за монтиране в пистолетната ръкохватка на М4 реплики:

Интересен нов продукт на пазара е и Wraith регулаторът на Wolverine, който работи с обикновени 12 грамови СО2 патрончета и може да се ползва както за болтови снайпери, така и скрит в прикладната тръба на М4-ка:

Wolverine%20Wraith%20CO2%20Regulator

Така напълно елиминирате обемната бутилка със сгъстен въздух и свързващия маркуч от сетъпа си. Смяната на патрончетата става за секунди. От едно патронче може да извадите 100-150 изстрела, в зависимост от настройката на репликата. Регулаторът използва буферна камера, за да минимизира нежелания ефект от рязкото охлаждане на СО2 при смяната на агрегатното му състояние от течно в газообразно. Това е по-скъпо решение от сгъстения въздух както като начална инвестиция, така и като консуматив, но за играчи, които се дразнят от маркуча и/или играят с DMR или болтов снайпер е доста привлекателна опция. Особено ако DMR репликата е с механичен енджин.

За играчите, предпочитащи сгъстения въздух и нехаресващи маркуча, по-удачният избор е Airstock Gen 2 приклада на Redline, ползващ техния SFR регулатор и работещ с 0,2 литрови бутилки. От такава бутилка добре тунингована реплика може да извади 700-900 изстрела.

Бутилки

Използват се стандартни пейнтболски бутилки – SLP (Super Low Presure), с изходно налягане от регулатора на бутилката 20 бара и HPA (High Pressure Air), с изходно налягане от 60 бара.
В зависимост от материала за покритие са алуминиеви и карбонови, като и при двата вида сърцевината е стоманена. Карбоновите обикновено са в пъти по-скъпи (към 450 лева с качествен регулатор), по-леки, с по-голям обем и са за съхранение на сгъстен въздух до 300 бара (4500 psi). От еднолитрова такава бутилка (62 ci) спокойно могат да се извадят над 5 хил. изстрела от едно пълно зареждане.

68ci%204500psi%20HPA%20Tank

Алуминиевите са по-евтини (около 100-130 лева), с работно налягане 200 бара и до един литър обем. От 0.8 литрова бутилка могат да се извадят до 2500 изстрела.

48ci%203000psi%20HPA%20Tank

Бутилка с 300 бара работно налягане може да бъде пълнена от 200-баров компресор. Бутилка с 200 бара работно налягане НЕ МОЖЕ да бъде пълнена от 300 баров компресор! Т.е., може, но никак не е желателно…

Трябва да се внимава при пълнене в бутилката да не попада смазка, заради опасността от взрив.
Като всеки съд за съхранение на газ под налягане, така и тези бутилки подлежат на периодичен воден тест.

Маркучи

Основните регулатори се продават с 42-инчови маркучи с американски стандарт Foster бързи връзки. Вътрешният диаметър на тези маркучи обикновено е 3,2 или 4 мм. Маркучът играе роля на буфер, светкавично доставящ въздух на НРА енджина и може да компенсира до известна степен по-бавното опресняване на основния регулатор. Виждайки разликата в обема на маркучите при различния вътрешен диаметър сами може да прецените кое е по-добре:

Untitled

Изработват се от гъвкави маркучи, към които се кербоват съответните накрайници за бързите връзки. Американските и европейските маркучи са на цена над 30$ и 25 Евро съответно. Тук за 20 лв. може да си направите гъвкав маркуч с 6 мм вътрешен диаметър, текстилна оплетка, 1 метър дължина, максимално налягане до 10 бара (145 psi), 1/8" резба в единия край за завиване директно към регулатора и 4-точкова бърза връзка (Mignon стандарт) с мъжки NPT фитинг с укрепваща пружина в другия край. И двата фитинга са с елха захващане към маркуча:

Връзката от НРА енджина към маркуча на регулатора може да е с гъвкава линия, излизаща от ръкохватката или от ресийвъра, или може да е с фитинг, навит/захванат на ръкохватката. Последното е доста удобно:

Важно е при употреба да се пази в маркучите да не попада каквато и да е мръсотия - прах, пясък и т.н., защото рискувате да блокирате в отворено положение соленоида и да загубите целия въздух в бутилката, докато паникьосано се опитвате да направите нещо… Няма защо да се притеснявате да не повредите соленоида - той е достатъчно дуракоустойчив.

6 Likes