Радиокомуникация за начинаещи

Наличието на радиокомуникация много помага за раздвижване на игровите сценарии и по-добрата координация във фракцията.
След първите си няколко игри, ако хобито ви хареса, сигурно ще се замислите и за собствена радиостанция. Ще се опитам да направя непрофесионален, дори лаишки разбор на избора на първо радио за еърсофт игри. Не претендирам за изчерпателност или за професионализъм, тъй като и аз не съм радиолюбител.

ОСНОВИ НА РАДИОКОМУНИКАЦИЯТА
Пазарът е наситен с продукти за радиокомуникация, които са подходящи и не чак толкова подходящи за нашето хоби. Първото ви радио трябва да отговаря на няколко основни изисквания, които ще му осигурят дълъг и полезен живот като радио за игри (а може би ще ви запали да станете радиолюбител, но това е предмет на друг форум).

 1. Радиостанцията трябва да работи в PMR 446 обхвата.
  Този обхват е стандартен за цяла Европа и е определен за свободна радио комуникация между аматьори. Обикновено радиата, които поддържат само този обхват, наричани уоки-токита, имат отбелязано на кутията. Такива са повечето продавани по големите вериги радиа, понякога продавани и в комплект по две. 446 са мегахерците, в които се „помещава“ обхвата и, ако не си купите радио, което да работи само в този обхват, трябва да сте сигурни, че покрива 446 MHz диапазон.
  На пазара, най - вече от частни продавачи, могат да се намерят много „изгодни“ комплекти радиостанции, които, обаче, работят в FRS/GMRS обхвата, определен за безлицензно радиопредаване в САЩ и Канада, но забранен за аматьорско радиопредаване на територията на ЕС. Такива радиа са безполезни за участие в игри, не могат да излъчват на честотите на Еърсофт София и са, общо взето, извън закона на територията на ЕС.
 2. Радиостанцията да поддържа handsfree устройство.
  Еърсофта е динамична игра и е неудобно да трябва да вадите радиостанцията си всеки път, когато някой говори, или вие искате да говорите с някого. Жичните слушалки и микрофони са много удобни за целта. На първо място ви позволяват да приберете радиото на място, където няма да е уязвимо за попадения, и, както споменах, ще ви е по-удобно да боравите с радиото.
  Тук трябва да засегна въпроса със съвместимостта на handsfree устройствата между различните производители. Има много стандарти за свързване на handsfree с радиото. Почти всяка фирма си има отделен стандарт. Добре е да потърсите радио, което покрив стандартите на големите производители в бранша: Icom, Motorola и Kenwood. Има и други стандарти, които, макар и не толкова разпространени, са далеч от определението „екзотични“. Най-лесно е да попитате някой по-опитен играч, който да ви ориентира.
 3. Радиото да поддържа CTCSS
  Всички честоти на Еърсофт София използват CTCSS модулация. Накратко, това е аналогов тон, който се излъчва от радиото, който „отваря“ другите радиа, които слушат за този тон. Повечето радиа на пазара поддържат пълния диапазон на CTCSS.
  Съществува и стандарт DCS аналогичен на описания горе, но използващ дигитален сигнал. За сега не се използва за комуникация на игри и едва ли ще бъде използван скоро.
 4. Радиостанцията да може да се програмира
  Този раздел не ви засяга, ако имате чисто PMR 446 радио. При тях програмирането на каналите е лесно и бързо.
  Но, когато купувате по-широко обхватно радио, имайте предвид, че можете да попаднете в страната на „екзотиката“ и да не можете на намерите кабел за програмиране. Тук добро правило е да потърсите в OLX или в друг подобен сайт дали има налични кабели за вашия модел радио и, ако има налични, можете да купувате радиото спокойно. И тук, както и за всички други въпроси, важи правилото за питането на по-опитен играч.
  Настройването с компютър е еднократен процес. Понякога се носи лаптоп на игри и цялата операция отнема под минута.

КАКВО РАДИО ДА СИ КУПЯ?
Практичния избор за любител, който ще използва радиото си на игри, се свежда до две възможности:

 1. PMR 446 радио от верига за електроника. Наличните варианти са много и основната им разлика е в цената и качеството на изработката. Използвали сме и радиата на LIDL, играе се и с радиа на Motorola. Изборът е изцяло ваш.
 2. Китайско радио от Ebay, Илиянци™ или от български продавач.
  Тук Baofeng, Zontong, Puxing и различните им вариации са доста удачен вариант. На пазара има много подходящи модели, на различни цени. Предимствата на “китайско” радио са:
  • По-ниска цена от марковите радиа
  • Съвместимост с Kenwood жакове и широка гама handsfree за тях
  Недостатъците са, че, извън нормалната употреба, радиата не са нищо кой знае какво като качества и, ако искате да ставате радиолюбител, в един момент ще ви станат излишни.

Не се притеснявайте да задавате въпросите си в темата.

8 Likes

Аз мога да споделя впечатления от две станции:

 1. Puxing PX-888 - еднобандово китайче, работещо в обхвата 400-480 MHz. Откакто съм го настроил през пролетта на 2013-а не съм го пипал. Здрава станция, с чиста и ясна комуникация.Може да я намерите нова за 120-на лева. От време на време имам проблеми с нея - или не чувам определено предаване, или мен не ме чуват. Като няма зависимост в отделните случаи. Например, да не чувам постоянно само определен играч. Не съм си играл да тествам каква е причината, но е дразнещо на терен, особено когато няма съотборник покрай теб да ти каже “Абе, не се чуваш” :slight_smile:. Имал съм и случай и да не сработи с дадено РТТ (самото РТТ си работи с друга станция). Основен минус: точи батерията в изключено състояние. Затова я държа винаги с извадена батерия, докато не я ползвам.

 2. BAOFENG UV-82 - евтин двубандер, който още на първата игра ми скъса нервите. След като съм му програмирал каналите, реши само на нашия канал 3 да измества честотата с 5 херца при натискане на РТТ-то за предаване. И това при положение, че навсякъде в менюто е изключено всичко, касаещо тази функционалност. Оправи се след като ръчно въведох настройките на канала. Знам, че и на други им се е случвало същото. Ползвал съм го в 2-3 игри и нямам спомен да ми е създавал други проблеми. Предимството му е ниската цена. В момента може да се намери за 60-на лева.

1 Like

Eй, един път някой да се изкаже в подкрепа на Пуксинга :smiley:

Мисля, че вече може и по-евтино да се намери 888, ако изобщо този модел се произвежда все още.
Моят 888 го купих за около $75 през далечното лето господне 2010-то, и се предаде окончателно в началото на тази година, даже и Славов не можа да го оправи.

Купих го от тук:
https://www.409shop.com

Сега ползвам Puxing 777 - горе-долу същата станция, ама чиста еднобандова. 888 китайците го водеха “двубандов”, но реално не беше - можеше да слуша две честоти, но предаваше само на едната от тях.

Както и при Фишър, моята забележка към Пуксингите е точенето на батериите.

1 Like

Аз съм потребител на UV-82, досега никакви проблеми, настроен е единпът с кабел и софтуер и не е мръдвал. Говорил е двупосочно с много UV-5r и два Retevis rt24, без главоболия.
Тъй като използваме PMR канали, съм настроил паметта на първите 12 канала с по 10 субтона всеки - общо 120 слота памент от 128 налични за упортеба в радиото. И каналите се казват PMR 1, PMR1.1, PMR1,2 и така наттък. Има една опция, която ги показва на екрана по имена, така не се налага да си играем с честоти. Казваме в началото на играта един канал и всички го избират със стелките нагоре/надолу и блокират клавиатурата. И от там нататък никой не пипа, не пуска радио, не сменя канал и тем подобни.
Ако някой има нужда от помощ, пишете, ще помагам.

Относно цената, дойде ми до вратата вкъщи за 23,71. Сега обаче с това 11.11 китайчетата са полудели и струва 42 евро.Ако ще пазарувате изчакайте да минат разни черни петъци и други маркетингови измишльотини и погледнете в Китай, излиза под 25 евро с доставка. Другия вариант е, ако някой има акаунт в Алибаба да се купят на куп няколко и да ви ги дадат за 17-18 евро бройката.

Ето ми частт от настройките: https://airsoftiberico.es/download/file.php?id=26

2 Likes

Имам няколко радиа и мога да споделя мнението си като потребител:
Baofeng 888S - проста като гъбена чорба. Нагласяш веднъж и нищо не можеш да разместиш на игра. Няма екрани и други глезотии. Малко трудно се наглася, защото не работи със софтуера, който препоръчва производителя, но това е лесно преодолимо.
Baofeng UV-B6 - основното ми радио. Нямал съм ядове с него. Батериите (имам две) държат по 2-3 игри, или по месеци, ако е изключено. С подходящата антена е доста добър и евтин вариант. Плюс това е двубандово.
Baofeng UV-82 - Лош избор за нови играчи, според мен. Има две отделни честоти и смяната става с натискане на съответната част на PTT-то. НО! Много е капризно откъм handsfree-та. Да не казвам, че рядко има нещо по-кадърно с две PTT-та. А и предаването на два канала рядко е наложително и полезно.
И трите са купувани от EBAY на принципа - Хонг Конг и ниска цена.

2 Likes

Мненията тук горе-долу съвпадат с мненията и в стария форум. Ползвал съм Баофенг, от 7 години имам Zonton, от година и половина имам и WOUXUN KG-UVD1P, имал съм/имам и други китайски станции. От наблюдения върху моите и тези, които съм виждал на игра…чудя се защо хората избират изобщо Баофенги и Пуксинги, наистина не разбирам. Горе-долу за тези пари човек си взима Zonton 999G, няма паразитно точене на батерията, няма проблем с честотите (точността е съизмерима с ICOM-ите, които също не разбирам защо еърсофтъри си купуват), няма проблем с хендсфри-та. И Зонтонът няма дебилно конструирана батерия/корпус, така както Wouxun (вярно, това е единственият сериозен кусур). И ако вземем за извадка българския еърсофтър - пуксингджиите се оплакват заради батерията, баофенгаджиите нищо не чуват и нищо не им се чува, но от 50-100 български еърсофтъра, които имат Зонтон, никой никога не се е оплакал (може и да греша, нека хората си кажат).

Да, евтин двубандер ще да е Баофенг, ама нужно ли е да имаме евтин двубандер? Имам 400-470 станция от 7 години, която ползвам много, но двубандовия Воксун за близо два пъти повече пари, който имам от година и половина, не ми е бил полезен нито веднъж (в качеството си на двубандер). Може би ако сте фрирайдър или практикувате хоби, в което маса ползва VHF и наистина бюджетът е ограничен - си заслужава Баофенгче. Ама аз 99% от еърсофтърите мисля, че е грешка.

С две думи - ако имате под 100лв вземете качествен еднобандер, а не пестете 10-15лв. Ако имате малко повече пари - вземете една идея по-качествен двубандер и не пестене 20-30лв.

2 Likes

Специално при мен един канал е достатъчен, предполагам, че при всяка игра, за да говориш със съотборниците един канал е достатъчен, но хубавото на това да можеш да слушаш на два канала едновременно е, че втория канал слушаш огранизаторите, особено когато става въпрос за по-сложни (милсим) игри.

Не ти трябва да слушаш организаторите :slight_smile: А и те не искат ти да ги слушаш, щото ще си развалиш играта.

Втори канал ти трябва, ако имаш нужда от отделна връзка с командването на фракцията, например. Вътре в отбора си говорите на една честота, с командването си на друга. Иначе става мазаляк.

2 Likes

Един глас за Зонтон и от мен. Купих малко по-новия Зонтон (2015), еднобандов, преди повече от 3 години вече и още не е мръднала. Много често момчета от отбора, с които сме един до друг не улавят нищо, докато моята станция пищи яко. Добър обхват и много добра надеждност при работа. Батерията държи добре. Изкарах 48 часова игра с една батерия. Изключвах я само когато спя.

1 Like

@DesertFire - затова и на повечето хора тук не им трябва двубандер. Ако отделно на това се занимаваш с хоби, в което масата хора използват VHF банд (а не UHF, в който е PMR446), тогава има резон. Ако, както Даркъра каза, си в командването на едно отделение искаш на една честота да говориш с всички други в това отделение, а на друга - с командирите на другите отделения във взвода, както и самия взводен командир. И тогава няма значение дали едната честота е 446.xxx MHz, а другата 146.xxx MHz, важното е да са две честоти. Щото иначе става какафония ако всички хора в една фракция са на една и съща честота (то става какафония и с 20 души, не знам какво би било с 200).

@Evstatiev - също и като се отдалечаваш много често се е случвало именно тези с Баофенга първи да губят връзка и много след това тези със Зонтон. Иначе и тридневна игра може да издържи Zonton, дори и без да я изключваш, дори и чат-пат да я ползваш за FM радио. Е, това с нова батерия, де. И зависи колко говориш, ако е командирска станция и ден не издържа. :slight_smile:

2 Likes

В тази връзка, 14х.ххх мегахерца разрешени ли са за ползване без лиценз за радиолюбител?

Не, не е. И не трябва да се ползва на игри. Освен между хора, които имат право да я ползват. На игри следва да се ползва само PMR 446.

Колеги, може ли помощ какво и къде трябва да се въведе при настройка на радито според “нашата” таблица?

Прилагам картинка с изгледа от Baofeng софтуера (ползвам T1). Rx / Tx доколкото разбрах са receive frequency / Transmit frequency - еднакви ли трябва да са?

Благодаря предварително!

Rx и Tx frequency трябва да са еднакви. Същото важи и за CTCSS encoding и decoding.

1 Like

Като добавка бих казал две неща:

 • Опцията Wide/Narrow - препоръчително е да е второто, защото така шанса да настъпите други канали е по-малкък. Каналите PMR са доста близки един до друг и е вероятно да се настъпят при wide настройка - цък
 • Виждам, че няма опция за мощността, но е препоръчително да се остави на low (1W), защото на висока мощност може да се чувате с други потребители, много надалеч от вас, особео ако играете на равно поле и няма прегради за радио вълните. За една еърсофт игра е напълно достатъчен половиния ват, с който идват фабрично PMR станциите и могат да се изпозлват без никакви главоболия. А Баофенг, при ниска мощност, са 2 пъти по-мощно от една заводска PMR станция. Представете си при висока (5W) - 10 пъти повече. А при моделите който надървят повече от един и двама, като видят 8W, ве вече е абсолютно безсмислени за хобито ни.

Относно low power, сега видях, че е в страни от таблицата с честотите. Със софтуера който аз използвам мощността може да се настрои за всеки канал по отделно. Постнал съм го малко по-горе в същата тема. Те (последната графа):

Също се вижда и NFM, Narrow FM, това, което споменах по-горе.

По закон в PMR обхвата можем да предаваме на максимум половин ват.
Всичко над тази мощност е незаконно, освен ако нямате лиценз за радиолюбител.
Не че някой го спазва това…

2 Likes

То е ясно, че над половин ват е незаконно, но мисля, че няма Баофенг с половин ват мощност (има модели на Retevis, кото са половин ват). Всичките Баофенг са от 1 до 5, 7, 8, че напоследък и 10 вата. Освен мощността, важно е и антената да е несменяема. т.е. нито един Баофенг не е със статична антена.
Че сме незаконни, е ясно, така, че колкото по-правилно настроен е предавателя, толкова по-малка е вероятността да се “настъпиш” с някой на някоя честота и да стане някой сакатлък.
Аз съм виждал цели отбори да си избират честота от UVH, щото незнаят как да си настроят станциите или за да не се засичат с никого. Виждал съм 438.ххх Mhz и пичовете си питат …

Почти няма кой да ни закача в PMR обхвата, ако ще и на 5W да излъчваме. Но, виж, тези, които се правят на “оператори” с другите честоти, те могат такава беля да ни докарат. Я на ПСС, я на РВД ще уцелят честотата, и после ще има гоУеми шамари. Това трябва да се набива на новите играчи (а и на част от старите).

Не съвсем, Баофенг T1 е с несменяема антена и има режими на работа на 0.5 и 1W мощност. Аз затова я избрах… да съм законен :slight_smile:

2 Likes