Първа еърсофт игра

Независимо дали ще посетите игра, организирана от Еърсофт София, някой от платените терени или другите места, където се провеждат еърсофт игри, съществуват писани и неписани правила за поведението Ви, които ще се очаква да познавате. Тук ще се опитам да систематизирам основните неща, които всеки, на който му предстои да участва в еърсофт игра, трябва да знае.

Темата предполага, че сте прочели правилата на Еърсофт София.

КАКВО Е ЕЪРСОФТ?

Еърсофтът е игра, в която играчите използват реплики на истински оръжия, стрелящи с 6мм пластмасови топчета, за да се целят. Това е най-простото обяснение. Съществуват няколко основни направления в организирането на еърсофт игри.

Спийдсофт: Познат Ви като начин на игра от Counter Strike и други подобни игри. Бърза игра, често в сгради и на ограничен като площ терен. Акцентът е на бързи "врътки" и сравнително прости задачи.

Милсим: Игри със сравнително по-сложен сценарий, акцентът в които не е поразяване на колкото се може повече противници, а изпълнението на поставена от организаторите задачи. Провеждат се на открити терени, в гори или изоставени военни поделения.

Организираните от Еърсофт София игри са по-скоро насочени към Милсим, но не в екстремните му варианти (огромен терен и стратегия).

КАКВО ТРЯБВА ДА НОСЯ ЗА ПЪРВАТА СИ ИГРА?

 1. Вода. Около 2 литра, особено необходима за игра на открито в летния сезон.

 2. Оранжева обезопасителна жилетка. Използва се за маркиране при попадение. Можете да използвате оранжева шапка, голям (ок 40х40 см) оранжев парцал и въобще всичко оранжево. Целта е при поставяне, да се вижда от всички страни, че сте маркиран.

 3. Удобни дрехи. Препоръчително е да покриват цялото тяло и да не са червени/оранжеви/жълти или ярко зелени.

 4. Удобни обувки. Препоръчително е да са над глезена, защото ходенето по пресечен терен е свързано с травми при стъпване на криво.

 5. Защитни очила. Минималната сертификация, която трябва да покриват, е EN166. Продават се във всяка железария и магазин тип Практикер. НЕ СЕ СВАЛЯТ ПО ВРЕМЕ НА ИГРА, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОВОДА И МЯСТОТО!!!

 6. Ръкавиците са желателни, както и маските за лице. Видно от правилата лицето не е предпочитана цел, но се случва да попаднат топчета и там.

 7. Репелент против кърлежи. На много от терените има диви и домашни животни. Желателно е да използвате репелент, случайте на намерени кърлежи са след всяка игра.

КАК ДА НАМЕРЯ ОРГАНИЗИРАНА ИГРА?

Теми за организация на игри се пускат тук и в групата на Еърсофт София във Фейсбук.

В темите е отбелязано мястото на играта, особени изисквания за играта, ако има, часа за започване и понякога (но не винаги) сценария на играта.

КАК ПРОТИЧА ИГРАТА?

Играта започва със замерване скоростта на репликите. При замерване се заплаща 1 лев за консумативи и игрален инвентар. Ако носите собствена реплика я носите с поставена батерия и празен пълнител на пункта за замерване и ще Ви бъде обяснено какво точно да правите.

Отборите се разделят, като не се притеснявайте, че идвате сами на игра. Ще бъдете зачислен към фракция и командир след като отборите се разделят.

Следва инструктаж за безопасност. На него се повтарят основните правила за безопасност по време на игра и се обръща внимание на особеностите на терена в аспект на безопасността на играчите.

Игралния инструктаж за сценария. На него ще Ви бъде разяснен сценария за играта, задачите на фракцията Ви и особените правила за терена.

Следва същинската игра, на която ще получите задачите си от командира на фракцията и ще ги изпълнявате.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ОТ МЕН?

 • Да спазвате правилата на играта и правилата на Еърсофт София
 • Да изпълнявате според възможностите си задачите, поставени Ви от командира на фракцията
 • Да се маркирате силно, ясно и своевременно с „УДАРЕН!“ при попадение във Вас
 • Да се забавлявате

P.S.

Не се срамувайте да задавате въпроси преди, по време и след играта. Всички играчи са готови да Ви отговорят и съдействат според знанията и възможностите си

Никой не очаква от Вас да дойдете на игра с пълно снаражение. Напротив, най-добрия вариант е да дойдете с реплика под наем, с удобни дрехи и, според това дали Ви хареса, какво Ви хареса, какво Ви „хваща окото“ и т.н., да се екипирате за следващи игри. Няма нищо срамно в „черния анцуг Адидас“ на първите няколко игри.

9 Likes