Предпочитаната багажна система

Какъв тип и изобщо каква багажна система предпочитате да носите и защо?

Аз съм от школата на накръстната система. :slight_smile: Пробвал съм и чест ригове, и жилетки, и плейт кериъри - най-удобната и универсална еърсофт багажна система за мен си остава накръстната - molle колан с тиранти и molle гръб (по възможност)

Предимства:
Модулност - мога да си я пренареждам както ми е кеф и според каквото ми трябва за конкретната игра.
Удобство - тежестта се разпределя между раменете и кръста.
Не ми притиска гърдите при тичане или дълго ходене с раница. По същата причина е удобна е за залягане.

Недостатъци:
Джобовете стърчат настрани около кръста ми, ставам бая по-широк. Съответно ставам по-тромав в транспортни средства, тесни сгради и гъсталаци.
Достъпност - за да стигна до нещата в най-задните джобове на колана, трябва да се усуча в кръста бая или да разкопчая колана.

3 Likes

Най-удобно до сега се чувствам с комбо от честриг и раница, с които играя в топло време. През лятото честригът не запарва… много :slight_smile:. В него съм побрал 4 пълнителя, спийдлоудъра, мултитуул, телефона, игровия “превързочен пакет” и остава един двоен джоб за снаксове. В раницата са водния мехур, бутилката с въздух, резервни батерии за репликата, бързомера и станцията, малка аптечка и има място за още неща за големите игри. През по-хладното време съм с плейт кериър и раница с почти същата окомплектовка като капацитет за съхранение.

От двата лоудаута честригът е по-лек, разбира се, и позволява по-неограничена маневреност. Допълнителен плюс е, че при него раницата е със собствени презрамки и така не дърпа предната част към главата ми, както е при плейт кериъра (там май ще трябва да сложа една плоча отпред за баланс :slight_smile:).

Дроп паучът и пистолетният кобур са закачени на колана на панталона или на отделен колан (ако не го забравя :smile:). Пробвах да играя с колан и тиранти, но нещо не можах да се приспособя. Почти не залягам в игра и не мога да се възползвам от това му предимство.

3 Likes

Аз пълнители за основното оръжие и пистолета искам да ги изместя на лявото бедро. Използвам 3 пълнителя за MP5 от дългите и два за пистолет, които ище не съм пробвал, сега ги поръчвам и ще чакам да дойдат. Носенето на пълнителни на гърдите или отпред изобщо никога не ми се видя удобно. Сега ги нося на кръста от ляво и са ми супер удобни, но тъй като сега ще добавя и пистолет към екипировката ще се наложе да премествам, та си взимам сега панел за бедрото с molle, че да слагам пълнителите там.

Радиото го нося на кръста от дясната страна, там не ми пречи и кабелите не ми се моткат.

Понеже ходя само на неделни игри за сега, нося едно шишенце с вода от 330 или 500 мл и го пълня от по-голяма туба, която нося в багажника. Обикновено ми стига, даже и през юли месец. Нося го в един джоб на панталона, на нивото на бедрото, отзад, дясно. Понякога (много рядно) ми пречи да коленича, но обикновено поставям лявото коля, и десния крак е на 90º в коляното и не ми пречи бутилката.

И аз подобно на Фишера играя с леко различен сетъп през лятото и пролета/есента.
Лятото с чест риг (Warrior Falcon Chest rig), в него са 4 пълнителя за скорпиона, радио, телефона, нещо енергийно за ядене, спийдлоудър и топчета; Раница, в която е водния мехур, аптечка и дъждобран; и колан на който са закачени кобура на пистолета и дроп пауча.
През по студеното време съм с плейткериър, като водния мехур е закачен за него и пак със същия колан.
Ако се налага да съм с картечницата съм с модифициран сет - само раница и колан, като на колана тогава има 1-2 ютилити джоба, според зависи какво и къде.

Аз ще се присъдиня към мнението на Darker за utility belt подхода към багажната система. Имам отделен molle колан, на който подреждам паучове и други работи, в зависимост от това с какво ще играя. Слагам кобура на колана на панталона, за да не ми размества другия колан. Доста пълзя, не ми пречи въобще.
Сега съм решил да пробвам нещо, което по съществото си е chest rig, сукманче, както го описа Капитан Планета. Още не съм играл с него, но ще допълня темата, когато дойде времето.
Не нося вода извън мъртвилото и ми е играло номера на 2-3 игри. Прибирал съм се до мъртвилото само за вода, но идеята ми е да не нося нищо излишно.
Понякога, когато играя само с пистолети, ползвам т.нар. сутиен - кобур, който стои на раменете и пистолетите са под ръцете. Удобно се бяга така, защото лесно се притискат пистолетите с лакти.

1 Like

Ползвам само една багажна система - без значение дали е лято, зима, неделна, голяма игра и т.н. Системата е раница със собствен molle-колан, т.е., нещо като накръстна. От ляво на колана - 6 пълнителя, нож и дроп пауч. От дясната страна на колана - карго джоб (малко манджа, тефтер, химикалка, изолирбанд, ала бала) и кобур. Джиесемът е в джоб, закачен за презрамката на раницата или в джоб на ризата. В раницата или закачено от задната ѝ страна - всичко друго. Имал съм десетина багажни системи - жилетки, честригове, harness и т.н. Предимството за мен на багажна система тип раница+колан е, че не запотява шкембето, дишаш по-свободно (съответно се изморяваш по-трудно), можеш да лежиш по корем и да имаш достъп до всички джобове, едно парче е (а при транспорт прикладът се сгъва и пушката отива в раницата) и тежестта се поема повече от краката, отколкото кръста и гърба (спрямо другите варианти). Честриг/плейткериър е по-удобен в моментите, в които взимаш нещо от него, но пречи много повече във всички останали моменти. Всеки преценява къде е балансът.

@DesertFire не бих ти препоръчвал да взимаш бедрена модулна система. Когато тичаш се мята наляво-надясно, непрекъснато се удря и закача за клони, когато си на земята задира и т.н. Щом си с накръстна помисли как да оптимизираш мястото, което имаш. Можеш да държиш пълнителите двуредово на колана.

2 Likes

Малко и компактно честригче на прозиводителя Viper върши чудесна работа за всякакъв тип игра (в комбинация с малката раничка на Тазманиан). Не съм фен на плейткериърите въпреки,че ги заглеждам.

Другото което съм пробвал и съм доста доволен е едно Британско чудо. Изключително лека и удобна жилетка. Имаш място за доста неща по нея (включително и 2 манерки).

Третото което мога да препоръчам пак е Британско. Накръсна система тип PLCE само,че тази дето я имам аз е за парашутистите (всички джобове са зашити). Доста лека и удобна, може доста неща да побереш в нея.

3 Likes

Аз ползвам СМЕРШ. За мен предимството му е , че може да се нагласи доста удобно по тялото на човека, а широкият колан и презрамки отлично разпределят тежестта. От едната страна имам джоб за пълнители, в който поставям четири пълнителя за АК. От другата имам двоен джоб за пълнители. В него поставям още два пълнителя. ( Ако в играта бройката на топчетата , в пълнителите е ограничена на 600 броя - в този джоб поставям или още едно шише вода или газ за пистолета) В неговите странични малки джобове поставям маркиращата жилетка и радиостанцията. На левия хълбок имам джоб за съсредоточен заряд - в него поставям шише с вода. Понякога окачам и допълнителна манерка до него. На кръста е малката раничка от комплекта. В нея се намират: допълнителен запас топчета, храна (главно изсушени месни продукти, въглехидрати и ядки), дъждобран, мулти тул, аптечка, резервен спиид лоудър, допълнителна дреха (полар), резервни очила, кърпички за почистване на очилата, резервна батерия за репликата, резервна батерия за радиостанцията, газ за пистолета, преходник малка тамия - т-конектор. Отзад и леко в дясно е торбата за празни пълнители. На широките презрамки съм поставил: от ляво кобур за пистолет, отдясно - малък двоен джоб с резервен пълнител за пистолета и спиидлоудър пълен с топчета. За по-къси игри на по-малък терен или при игра в сграда преди ползвах чест риг. Играл съм също и с жилетка, но ме запарва повече и все ми стяга.

2 Likes

И аз се сдобих с такова. Побира доста неща и не ме запарва особено. Комбинирах го с колан (пистолета, джоб за още два М4 пълнителя и дъмп пауч), и малка раница за водния мехур и някви други боклучки и стана чудесно.

Това нещо не затруднява ли лягането на земя (пълзенето)? Джобовете са на нивото на корема май… при плейт кериърите те са по-скоро на нивото на гърдите. (не че често се въгалям по земята, но все пак :slight_smile: )

@Kacka @darker До колкото разбирам това е за отпред, а може ли да се обърне и да не носи на гърба и от къде сте го намерили?
едит. за вайпър грида

Ako говориш за британската система ,тази на снимката я взех от Хавока.
Иначе се намират в Ebay UK под името PLCE.

По никакъв начин не пречи на лягането.
Все пак може да регулираш самия риг така,че да ти застане по-високо.

Ще разбера скоро, ще го тествам на следващата неделка. При плейт кериъра го имам тоя проблем, като легна ваденето на пълнител ми е доста трудно.

Не виждам смисъл да се обръща и да се носи на гърба. Анатомично ще ми е малко трудно да извадя пълнител в такъв случай.
Купих го от Бохемия еърсофт - www.airsoftshop.cz

Каска,а има ли такъв вариант без велкро на джобовете,много ме издава шума от отварянето,а и по възможност за около 10-на пълнителя за М4?

За отваряне на велкро тихо:

Най - безшумни май са пластмасовите фаст маг паучове… има и едни с ластици отгоре.

5 Likes

Супер,ама дайте линк за предпочитам отворен модел,поне 8 пълнителя да набутам:)

Ето ти един модел на CONDOR за 12 пълнителя

На повечето големи игри ограничението е да носиш максимум 500-600 топчета. Освен ако няма да ползваш Real-Caps или да ги пълниш само с по 50-60 топчета, 10 пълнителя са много.

Благодаря,това на Кондор е добра идея,макар и солена цена.
Гена,не ме притесняват ограниченията за големите игри,като ги има ще сложа само толкова пълнители колкото трябва,аз съм активен всяка неделя на игра.5 мид-капа са ми малко:slight_smile: