NVGs vs термоприцел

Здравейте, колеги!
Първо, предложение към админите - има в “Реплики” подкатегория “Аксесоари, консумативи и мерни прибори” - не знам дали би се харесало, но ми се струва удачно в “Екипировка” да има подраздел за мерни прибори - оптики, бързомерци, очила за нощно виждане, термоприцели и т.н. Предложение.

Та, понеже съм тотален нууб, писах във ФБ групата за термоприцелите. Мненията бяха “неприложимо за еърсофт” или “супер са”. Та, хората които са ползвали и двете могат ли да споделят опит? Освен чисто техническата разлика - едното е на главата, другото на пушката, та със сигурност ще е интересно и от тази гледна точка.

3 Likes

Взех си термо прицел и го разучавам тези дни. Благодарение на Черния Тигър имам и протектор. На снимката е тест като са :
Отляво-надясно white is hot, black is hot, Alien VS Predator ( :slight_smile: ), red is hot
Отгоре-надолу без протектор, протектор с 15мм дълбочина на решетката, с 25мм дълбочина

2 Likes

Аз ли бъркам или някой е произвел скала с 2.25/4.5мил делене? (1.80м,50м)

Това е с 25мм леща, но бих се обзаложил, но никой не е сложил в софтуера опция дали е за 19, 25, 35мм и reticle-ът е еднакъв (брой пиксели)…малко досадно.

П.П. Снимката е през визьора, защото без значение какъв reticle си избрал, на live-feed/saved image е default-ния.

1 Like

от какъв материал ти е протектора?

ABS. Ще има и трети протектор, за да се види разликата между 25, 15 и 10мм дълбочина на питата. Но има огромна разлика между 25 и 15, надявам се с 10 да е още по-добре и да стане незабележимо.

А плексигласов протектор как действа на термалката? Вижда ли през него?

Не се, уви. Иначе предпазването нямаше да е проблем. Плексиглас, поликарбонат, стъкло - не важат. Обективът е от германий, а да направиш протектор от толкова скъп материал…ц.

Принципно има резба за killflash, за съжаление трудно се намира за този размер и остава въпросът дали е мрежа (повечето са твърде ситни) или решетка (пчелна пита), но още по-трудно се намира да е с решетка от АБС. Но ако не е резба, а се нахлузва отгоре - няма проблем.

С две думи, малко досадно е да намериш протектор, но в абсолютно никакъв случай не невъзможно.

А с IR филтър за фотография… той трябва да пропуска само IR спектъра и да спира видимата светлина… но нямам такъв да ти дам да пробваш :frowning:

IR филтърите от фотографията в масовия вариант блокират ултравиолетовия (UV) и инфрачервения (IR) спектър и пропускат останалия. Ако не пропускат светлината, няма да има снимка, нали?

Не такъв IR филтър. Филтърът е за инфрачервена фотография и пропуска само IR спектъра, а блокира всичко останало. Приличат на червеникави непрозрачни стъкла. Но е хубаво да се пробва, защото са скъпи и не знам как ще се вижда.

Както си говорихме и на Вайпъра - нямам идея. Но си мисля - ОК, дори и да минават лъчите, ще пази ли това нещо? Вече имам и 10мм протектор, та горното сравнение ще го направя още веднъж, вече без протектор, с 10мм, 15мм и 25мм. Мисля че 10мм има незначително влияние върху образа.

Нямам killflash и не знам как ще се справи с него. Има резба отпред на обектива, но е М42, а когато в нета пишат “42мм” не се има предвид резбата и още не мога да намеря килфлаш, който да пасне.

1 Like

Нека разберем какво не пречи на образа, а после ще видим и дали може да пази. Защото, ако не виждаш, дори да е най-пазещото - все тая.
И обратното, ако не пази… но по принцип са от стъкло, не са тънки и е възможно доста да пази.

Германиева леща - нулево разваляне на картината.

7 Likes

Ще издържи ли на попадение от топче?
Каква е цената за такъва размер?

Около 120± лв. без държача. На удар предполагам 1 попадение в зависимост от дистанцията. Но идеята е “sacrificial lens”

То на цената на бързомерец :slight_smile:
Не е много рентабилно.

Ако термото ти е 4-5к лв. рентабилността не мисля че има значение. Нощните игри се броят на пръсти…

2 Likes

Ако може да се защити с нещо също толкова ефективно, което да издържи повече от едно попадение, е по-добре. Никой не гарантира, че на игра ще ти уцелят оптиката само веднъж, и е необходимо по-устойчиво решение.

Да проблема е че освен гореспоменатия материал, поне аз не знам нещо което да не разваля качеството на термото. Ползвам меш ужасно е, все едно съм дал 3000лв за телевизор, а го гледам през пердето.

4 Likes

откъде се купува тази леща?