Мнения от първа ръка за видовете реплики на гранати

Здравейте, реших да споделя скромният си опит и впечатления от гранатите които си закупих. Още по начало взех няколко. Първата ми беше такава с топчета след това взех такива с халосни и сега работя върху 3Д принтирана реплика на граната. Ще започна с репликите на гранатите по реда на закупуване, от там откъде са закупени и на какви пари.

Реплика на граната № 1 : ASG Storm 360


Закупена от: Сотис
Цена: ~90 - 100лв
Впечатления: Тази граната я закупих още с първата си реплика, взех я защото ми хареса идеята че е на гриингаз и топчета, а не е с халосни. Средата на сезона, беше сглобена в магазина от продавача, използвах я точно 2 пъти в най-лошия случай е използвана 4 пъти, след това я прибрах и седя прибрана до началото на другия сезон. Когато исках да я ползвам в началото на следващия сезон тръгнах да я пълня с газ и съответно изпускаше. Репликата на гранатата беше съхранявана така както трябва според интернет и майсторите. Още при първото използване в стаята имаше 2-ма играча и двамата казаха че не са ударени от нито едно топче(не коментирам това дали е било истина). След това разбрах че тази граната не е за мен, защото имаше още един такъв случай. Все още седи прибрана и не се ползва. Аз не бих я препоръчал на мой познат или друг играч.

Плюсове:
-Не се драска лесно
-На гриингаз е, който се намира лесно на пазара

Минуси:
-Уплътненията могат и се скапват рано или късно и започват да изпускат
-Събира 100 или 150 топчета което си е консуматив

Реплика на граната № 2 : Tectonic Innovations Quake Impact Grenade


Закупена от: GunFire
Цена: ~350лв
Впечатления: Изглеждаше тоста обещаваща 8 заряда, само въртиш и си на следващия заряд, но при пристигането и трябваше да се купят халосни .209 а аз купих 6мм халосни на “Walther” защото мислех че са еднакви като размери. За мое съжаление доста по-късно разбрах че не е така. Когато това го разбрах вече репликата на гранатата беше преправена да гърми с 6мм халосни на “Walther”, след преправянето започна да гърми всеки път до позиция номер 5 включително. За жалост понякога на другите позиции не гърми, но само понякога. Като недостатък бих отбелязал теглото, тежи около 400-500гр. Това е доста голям минус защото си тежи при мятане, Уви това не е единственият минус и недостатък който забелязах. Друг минус е че когато се метне заради тежестта алуминият се развива, и лека полека се криви и се скапва и свързващия пин който свързва най-горната с най-долната част на тялото макар че този пин е с диаметър 1см. Резбата която е долу на пина също е податлива към скапване при презареждане и трябва да сте внимателни при презареждане. След мен си я взе един друг играч и той се свърза с мен, при него не гърмеше също, после се засякохме на терен и гърмеше винаги неговата без да е била преправяна. За съжаление не можах да я тествам дали ще гърми винаги с .209 халосни преди да се преправи, за да бъда максимално полезен.

Плюсове:
-Има 8 заряда, само въртиш и е на другия заряд

Минуси:
-Тежи доста 450-500гр. Г/д
-Доста се драска и става бързо в неугледен вид
-Високата цена приблизително 350лв
-Амунициите .209 се купуват само с разрешително за лов, но 6мм амуниции са на свободна продажба, но за да се използва с тях трябва преправяне на ударния пин.
-Може да се наложи преправяне за да гърми, но не е сигурно

Реплика на граната № 3 : Novritsch Sound Grenade StratAIM


Закупена от: Novritsch
Цена: ~100лв
Впечатления: Купих я защото не е пиротехническо изделие и може да се използва на абсолютно всички терени. Лека е около 200гр. Работи с гриингаз и хартийки, Страхотна концепция според мен, проблемите които срещнах тук. Когато се метне в запрашена зона или такава където има налични фини боклуци или трески от дървета, те се навират при клапана за пълнене и после пълненето и използването на репликата на гранатата трябва да стане след като се почисти. В противен случай не работи защото пина за зареждане на газ не може да се изстреля и да освободи налягането. Друг проблем който срещнах е че за да гръмне трябва да се удари по-силно, за да може по-рязко да се освободи налягането, в противен случай гърми по-слабо но се разбира ако гръмне, или изобщо не гърми а само надува хартийката но дотолкова че не винаги хартийката става отново за употреба. Когато се метне долната част където се поставя хартийката, но от вътрешната страна се развива(демек контейнера който държи газта) изключително леко и когато се слага предпазителя за да се напълни с газ контейнера предпазителя не може да се сложи и съответно няма как да се напълни. Това го оправих като си купих резбоосигурително лепило от най-слабото и вече не се случва този проблем. Като цяло страхотна реплика на граната, но ми скъса нервите докато разбера тези неща.

Плюсове:
-Въпреки алуминиевото тяло носи доста на мятане и не се драска и не става в неугледен вид като другите
-Доста лека
-Не е пиротехническо изделие
-Евтина е

Минуси:
-лесно се развива при мятане, но не е фрапантно
-хартийките може в някакъв момент да не са налични ще трябва да се търси алтернатива
-лесно се замърсява от фини боклуци (прах, песачинки, кал, малки дървени отломки)

Реплика на граната № 4 : DynateX Dominator .209


Закупена от: BoinoPole
Цена: 200лв
Впечатления: Моята реплика на тази граната е с калибър .209, която е тази без закъснение и т.н. Съвсем стандартната версия. Използвал съм я малко защото скоро я купих по впечатление дори и при леко мятане от 1 метър г/д останаха доста следи а бе метната в шума. Тялото е от доста фина пластмаса която подлежи на доста щети при мятане. Това ми обясни защо другите играчи които я ползват са я омотали с по около 5 слоя изолирбанд. Друго което ми направи впечатление е че дори и леко мятане от около 50-60см то тя се детонира и съответно гърми, но при мятането е ползвана .209 който си е за нея, когато я метнах с 6мм халосни на “Walther” не искаше да се детонира и да гърми, дори след като я метнах още 1-2 пъти. Гледам на терен повечето играчи са разпробили гнездото и от .209-ти калибър става за 9мм халосни и гърми винаги, ще търся да си направя такава капачка с легло за халосна за 9мм и за 6мм “Walther” защото тези 2 алтернативи не изискват разрешително. Като направя легла за тях ще видя какво ще стане и после ще дам мнение.

Плюсове:
-Доста е чувствителна на мятане и лесно се детонира
-Доста е лека
-Има работеща алтернатива за разпробиване до 9мм халосни който се купуват свободно, а не да се използват .209 при които трябва разрешително за лов

Минуси:
-Лесно се драска и лесно става в неугледен вид
-Заводски трябва да използва .209 при които трябва разрешително за лов
-Тялото е от много чувствителна пластмаса и много се драска, дори от леки изпускания. За да се предпази трябва да се омотае с изолирбанд

Реплика на граната № 5 : Thunder Cap Airsoft Sound Grenade


Закупена от: cult3d
Цена: 20лв(само чертежа)
Впечатления: Все още не мога да кажа нищо, не е тествана скоро ще мога да си дам мнението, но на този етап не ми вдъхва доверие. Купих чертежа защото на терена видях играч който я ползваше и работеше, та ми стана любопитно.

6 Likes

Чуесна статия. Хареса ми много че даваш и плюсове и минуси на всеки дизайн. Последния тип съм я принтирал и ползвал, но не е надежден дизайн. Има твърде много движещи се части, главата отгоре, която държи лъжицата ако си спомням правилно се лепи на място, което е доста слаба точка. В тестовете с колегите, които правихме в активни игри, до момента максималният и живот е 3 хвърляния. На базата на този дизайн си направих собствен който като принцип на работа е същия но елиминира доста елементи, което направи самата граната доста по устойчива. Повечето 3Д принтирани гранати, които аз ползвам са на доста игри вече и освен козметични забележки, други проблеми нямат. Големите им минуси са, че са пластмасови и че не се активират всеки път при хвърляне, основно заради липсата на тегло. Силуета съм го опростил до Ф32 за да се събира в джоб за пистолетен пълнител, а от около месец ползвам и държачи, които елиминират нуждата от шплент. Доста от играчите в Русе ги ползват в момента и като цяло до момента реакцията е позитивна на базата на съотношение ефикасност - цена. Ако искаш мога да ти пратя една за ревю и тест. Файловете, за момента, не искам да ги споделям.


3 Likes

И аз използвам тези 3D принтирани от последния пост. Закупих ги от едно момче от Русе. За момента съм много доволен. Доста са здрави и като изключим козметичното надраскване нямат никакви поражения. Събират се в пауч за пълнител на пистолет и не се наложи да купувам допълнително. Ресурса им е супер евтин 4 стотинки на хвърляне. На терените на Еърсофт Пловдив където играя са разрешени. Единствения минус който съм забелязал е че при влажно време капсите вътре се навлажняват и не гърми. Започнах да държа капсите във флаконче от Упсарин със силика гел на капачката като превантивна мярка. Като цяло съотношението цена/качество е супер! За съжаление използват капси и не на всякъде са позволени… Щяха да са ми много полезни на Вайпъра :slight_smile:

1 Like

Здравейте,

Включвам се с информация за една кръгла граната, която мой приятел си купи от www.tradeinn.com. При първата игра с нея не успяхме да я взривим. Може би до някъде заради формата и това че с търкаля. Като цяло се установи, че й трябва сериозна засилка, падане върху твърда настилка и някакви по-меки халосни патрони.

Аз лично се бях ориентирала към тази на Novritsch, която виждам под номер 3, но я нямат в наличност от много време. За съжаление никой около мен няма таква, за да даде мнение, но се радвам, че го виждам тук. В крайна сметка преди няколко дни си взех от сайта на www.aswarrior.bg/ стартов комплект Tunder, който включва 3 различни шела, грнатата и две пинчета. Реших че като за първа граната ще ми върши работа.

2 Likes

Здравейте отново, понеже Любослав Иванов (Viking във форума), с любезното си съдействие ми предостави една реплика на граната за тестване, ще оставя и ревю за тази реплика.

Реплика на граната № 6 : 3D принт, версията на реплика номер 5, тази версия е взета от Любослав Иванов (Viking във форума) с негови доработки.

Закупена от: Любослав Иванов (Viking във форума)
Цена: Предоставена за тест и ревю
Впечатления: Скромното ми мнение е че резбата която е направена на 3D принта е доста добра, фина и сравнително близо един до друг улей, но няма проблеми с навиването и развиването. Репликата на граната се зарежда като се отвие долната част поставят се капсите и се избутва ударника до заредено положение, капсите са за пистолети играчи от едно време. Тръбата която е използвана за тяло е достатъчно надежда и здрава за да издържи мятането, още не съм я мятал достатъчно пъти но мисля че и частите който са направени с 3D прин ще издържат поне едни 100 мятания, на допир са плътни, Infill параметъра при принтиране предполагам е бил на 100% както и трябва да бъде за да е ОК конкретната част в такива и подобни условия. Пружината която е сложена за ударна е достатъчно яка за да детонира капсите. За жалост не всички капси гърмят винаги и ако искате повече сигурност че ще се детонира трябва да сложите поне 2-3 капси. Аз я мятах около 40-50 пъти но не в игрово положение а пред блока, вкъщи, на трева, камъчета и подобни настилки включително и асфалт. От 10 мятания се активира ударника около 6-7 пъти ако се метне леко, че да се щади пластмасата и тялото. В случайна злобно мятане със засилка от 10 пъти гурми около 8-9 пъти, което е добре за мен. За предпазителния щифт има 2 дупки за поставяне след като се зареди ударника, постави ли се щифта сейфа е наличе и няма шанс да се детонира, според мен щифта е от кламер и трябва да се сложи малко по-хубав за да не се изкриви с времето и да има шанс да се самоосвободи ударника при вибрация. Като цяло определено бих я препоръчал на начинаещ играч който иска да види какво е да имаш реплика на граната, спрямо гранатите по-горе изброени от мен тази е добра. За мен гърмежа е достатъчно силен за да се използва в игра и за мен би се чула ако гръмне при всякакви условия.

Плюсове:

 • Лесна е за правене в домашни условия
 • Евтина е спрямо алтернативите си
 • Консумативите и са евтини (капсите)
 • Силно я препоръчвам за първа реплика на граната, така ще добиете представа какво ви чака с другите реплики на гранати и няма да се охарчите 200лв или повече

Минуси:

 • Доста е лека и не винаги се детонира, особено при по-леко хвърляне без засилка и рязък удар в някоя повърхност която е твърда.
 • От пластмаса е, което значи че рано или късно ще се спука(счупи)
 • Зареждането е малко кофти, развива се долната част, бута се ударника догоре в заредено положение и ако не е добре заредена ударника ако се освободи преди да сте си извадили пръста ще е неприятно, защото пружината е яка, особено ако пръстите ви не са по-груби или едри.
 • Ако не е принтирана от човек който знае как се принтира, може и да не е хубава при употреба и да се счупи значително по-бързо.
1 Like

Реплика на граната № 4 : DynateX Dominator .209

Закупена от: BoinoPole
Цена: 200лв
Впечатления: Моята реплика на тази граната е с калибър .209, която е тази без закъснение и т.н. Съвсем стандартната версия. Използвал съм я малко защото скоро я купих по впечатление дори и при леко мятане от 1 метър г/д останаха доста следи а бе метната в шума. Тялото е от доста фина пластмаса която подлежи на доста щети при мятане. Това ми обясни защо другите играчи които я ползват са я омотали с по около 5 слоя изолирбанд. Друго което ми направи впечатление е че дори и леко мятане от около 50-60см то тя се детонира и съответно гърми, но при мятането е ползвана .209 който си е за нея, когато я метнах с 6мм халосни на “Walther” не искаше да се детонира и да гърми, дори след като я метнах още 1-2 пъти. Гледам на терен повечето играчи са разпробили гнездото и от .209-ти калибър става за 9мм халосни и гърми винаги, ще търся да си направя такава капачка с легло за халосна за 9мм и за 6мм “Walther” защото тези 2 алтернативи не изискват разрешително. Като направя легла за тях ще видя какво ще стане и после ще дам мнение.

Плюсове:
-Доста е чувствителна на мятане и лесно се детонира
-Доста е лека
-Има работеща алтернатива за разпробиване до 9мм халосни който се купуват свободно, а не да се използват .209 при които трябва разрешително за лов

Минуси:
-Лесно се драска и лесно става в неугледен вид
-Заводски трябва да използва .209 при които трябва разрешително за лов
-Тялото е от много чувствителна пластмаса и много се драска, дори от леки изпускания. За да се предпази трябва да се омотае с изолирбанд

Допълнение номер 1: В времето установих че не ми е готино да си търся халостни .209, защото не се намират лесно поради факта, че трябва ловно разрешително. Затова реших да си направя адаптори за 6мм халостни и 9мм халостни. Искам да допълня че с 6мм гърми също толкова силно колкото с .209, но си ги купувам свободно, единственото което беше че тези халостни трябва да се удряд по периферията за да се възпламенят. Направих си адаптер и за 9мм тези халостни гърмят значително по-силно от 6мм-те и .209-те, за мен това е адаптора който ми е фаворит. По-Долу слагам снимка да видите какво съм си направил, ако някой желае мога и на него да направя.


В средата е оригиналния адаптер, другите два съм ги правил аз, на този етап не правя адаптери.

4 Likes

интересувам се от 9мм адаптор който си направил и бих искал един такъв. Може ли да ми пишеш отностно това? Направо по вайбър ако е ок -0886271063

Здравей, и аз се интересувам от адаптерите, тъй като се оказа доста трудно купуването на тези капси. Можеш ли да ми пешеш ЛС, че аз нямам все още права за това във форума.

Здравейте.
Ползвам същите гранати с хаосни патрони 9х19 480 бара . Разхлабвате 4те болта малко повече за по голямо движение на иглата и нямате проблем. Звукът е брутален :saluting_face::face_with_hand_over_mouth:

Здравейте и от мен! Включвам се с представяне и ревю на още една граната, която не видях в списъка горе. Гранатата е разработена от нулата от мен и колеги във фирмата, в която работя, и сме се постарали да разрешим цялостно или поне частично проблеми, които самите ние сме имали на терен с други гранати.

Ще се придържам към формата за ревю на @No1Left , защото много ми допадна.

Реплика на граната: Impact граната R.A.V.E.N.


Закупена от: WeMakeIt

Цена: 89,89лв. Без държач, 94,89лв. С държач

Впечатления:

Сила на гърмене: гранатата може да бъде използвана по 3 различни начина, което влияе на силата на гърмене:

 • С торпедо гърмящи пръчици (така я използвам главно на открито)
 • С капса за детски пистолети, като гърми цялата (8-те заряда) - по сила на звука е еквивалентно на торпедото
 • С капса за детски пистолети, като гърмят 4 от 8-те заряда, след което с едно просто завъртане гранатата е готова да гърми втори път - шумът е по-тих и го предпочитам за CQB, защото не за всички е приятно гърменето на халостни патрони, лично на мен ми се е взривявала пиротехническа граната до главата и не е особено готино
 • Гранатата се поръчва с 1 от 2 вида бутала, което определя дали капсата ще гърми наведнъж или на 2 пъти, и двете бутала работят с торпедо, буталата могат и да се сменят.

Зареждане и презареждане:

 • Зарядите се слагат в основата на гранатата, като за целта не се развива резба, а има специален механизъм, който се освобождава с натискане навътре и сменяне на позиция с индикатор.
 • Гранатата се праймва като с помощта на метално въже и пръстен се издърпва буталото нагоре и поставя върху стопер, който придържа куката на буталото, след което се поставя шплент. Това праймване става лесно и бързо, даже 6-годишно дете успя да се справи с цялостното презареждане на гранатата.

Чувствителност на гранатата:

 • При разработката на предходни версии на тази граната, тестването им на терена и използването на други impact гранати, описани в постовете по-горе, установихме, че има няколко генерални проблема с impact гранатите, някои от тях технологични, други чисто свързани с това как ги използват играчите.
 • Аз лично мятам гранатите си доста сериозно и на доста големи разстояния, което водеше до много често самоубийство, защото гранатите се взривяваха в момента на хвърляне - бяха прекалено чувствителни за моя стил на игра
 • Други играчи хвърлят гранатите си сравнително леко или по по-меки повърхности, което води до много често неактивиране - прекалено нечувствителни
 • Точно затова тази граната идва с механизъм за настройка на чувствителността - стоперът, който споменах по-горе може да бъде движен напред-назад с помощта на винт, което променя контактната му площ с куката и съответно чувствителността. По този начин когато ще играя на голям терен и ще мятам здраво настройвам гранатата да бъде по-нечувствителна, а когато ще играя на CQB или настилката на терена е по-мека, същата граната с пренастроена чувствителност ми върши перфектна работа.

Качество, здравина, overall:

 • Гранатата е 3D принтирана, което не смятам, че е от значение в случая, защото това е просто един от многото начини за производство и не бива да бъде дискриминиран. Гранатата е изработена от устойчива пластмаса, хвърляли сме я от 4-етажна сграда по асфалт, като след 15-тото хвърляне и качване без счупване ни писна да продължаваме. Горната и долна част (оранжевото от снимката по-горе) са меки протектори, които допълнително спомагат за обиране на силата от удари. За проба застреляхме цилиндъра на гранатата от упор с 4J снайпер с 0.48g топче, което се пръсна на парчета и остави лека следа по цилиндъра.

 • Самата граната тежи около 200 грама, което я прави достатъчно тежка за хубаво хвърляне, но не прекалено тежка за отнасяне на нечия глава и каска.

 • Тъй като някои от частите в гранатата се износват с нейната употреба, комплектът включва резервни такива за смяна. Също така всяка една част от гранатата се продава като резервна

 • В момента гранатата ми за пореден път е в неизвестност на пловдивския терен, вече трета седмица подложена на слънце, бури, кал, и то не за пръв път. Едно разглобяване и изплакване с вода я прави като нова, може и малко потапяне в кока-кола на металните части като пружината ако са хванали ръжда.

 • Гранатата идва сглобена, в комплект с някои резервни части и изключително подробни инструкции, които можете да видите и в сайта

 • Към гранатата може да бъде взет и MOLLE държач, с който бързо и лесно гранатата да бъде носена и вадена.

Плюсове:

 • Здрава и не прекалено тежка/лека
 • Регулируема чувствителност
 • Различни цветови комбинации
 • Някои резервни части в комплекта
 • Допълнително резервни части при необходимост
 • Допълнително MOLLE държач за гранатата
 • Лесно се правят разтяжки с гранатата
 • Бързо и лесно презареждане
 • Минимален разход на хвърляне
 • Създадена и произведена от българи в България

Минуси:

 • Малко по-висока първоначална инвестиция
 • Чувствителността се регулира, но все пак в някакви граници
 • Колкото и да е здрава, пластмасата е пластмаса
 • Счита се за пиротехническа реплика на граната

Няма да публикувам тук сайта, който иска може да го намери, там има още по-подробна информация. Давам само линк към клипче, което показва как се използва гранатата:

Impact граната за Airsoft R.A.V.E.N.

Можем също да предоставим мостра за ревю и тест.

Едно пиленце ми каза, че с промо код RAVEN10OFF до края на август 2023 има 10% отстъпка на гранатата.

1 Like

а тази реплика ще напиша ново мнение поради ред причини.

Реплика на граната BreyTac v1 (не v2): Снимката е на v2, скоро ще добавя снимка на v1

Цена: ~75 евро (неоправдано много)

Закупена от: breytac.com
2
Снимката е на v2, скоро ще добавя снимка на v1.

Ревю: Този тип реплика на граната бих го нарекъл хибрид, защото използва ядрото на Thunder-B гранатите но се слага в алуминиева обвивка за по-добра визия, има адаптер който позволява многократна употреба на 9мм халостни. Смятам че това е изключително скъпа реплика на граната, която е крайно неефктивна и зле реализирана, замисъла е страхотен но като цяло не става по доста причини. Едно от маловажните неща е факта, че когато сложите алуминиевото ядро във външното тяло то изскача надолу и седи доста грозно, разбира се това е чисто козметично и не е много съществено, но е недостатък който трябва да се отбележи. Магнита който държи дръжката да не гръмне след като извадите шплента е леко слаб за целта и не винаги задържа ударника. Когато завиете горната част на репликата на гранатата зареждането е леко неприятно, защото пружината е сравнително силна, но това е лек косур, по-сериозно е това че след едно единствено мятане дръжката която се хваща от магнита в горната си част се криви и не застава цялата върху магнита, това съответно не позволява да се задържи и като махнете предпазителя директно гръмва във вас, това го разбрах по-трудния начин! Следващ много сериозен проблем на v1 е че когато гръмне отдолу няма предпазител и налягането познайте къде отива, изстрелва се направо. След като сте видели че първото мятане е ОК си мислите че и второто ще е така, но уви дръжката е изметната и гърми веднага, в този случай оставя щети по човешкото тялото, при мен имаше и кръв. Щетите седяха около 15 дни, това се случва през тениска. Сега гледам производителя е направил v2 и е отстранил това добавяйки капаче което да блокира налягането да не е директно а контролирано и разпръснато настрани. Надали и така като гледам обаче това не променя факта че проблема с дръжката не е отстранен и ще се криви. Определено не бих я препоръчал, има много по-добри алтернативи за малко повече пари отгоре или дори за по-малко.

Плюсове:

 1. Изглежда готино

Минуси

 1. v1 e опасна и може да причини наранявания ! Във v2 проблема изглежда отстранен, но не съм тествал лично и не мога да кажа със сигурност. Нямам обаче намерение да давам още пари за този вид реплика на граната и да се окаже че не е ОК.

 2. Тежка

 3. Шплента се криви и не се държи от магнита

 4. Не се сглобява адекватно, има косури от гледна точка на визия и безопасност

Заключение: Категорично не бих я препоръчал най-малко заради факта че може да нарани някого, това ми е достатъчно за да я отпиша. Натам няма да коментирам дребни неща като цяло но има по-добри алтернативи във всякакви ценови диапазони.

3 Likes