Мнения от първа ръка за видовете реплики на гранати

Здравейте, реших да споделя скромният си опит и впечатления от гранатите които си закупих. Още по начало взех няколко. Първата ми беше такава с топчета след това взех такива с халосни и сега работя върху 3Д принтирана реплика на граната. Ще започна с репликите на гранатите по реда на закупуване, от там откъде са закупени и на какви пари.

Реплика на граната № 1 : ASG Storm 360


Закупена от: Сотис
Цена: ~90 - 100лв
Впечатления: Тази граната я закупих още с първата си реплика, взех я защото ми хареса идеята че е на гриингаз и топчета, а не е с халосни. Средата на сезона, беше сглобена в магазина от продавача, използвах я точно 2 пъти в най-лошия случай е използвана 4 пъти, след това я прибрах и седя прибрана до началото на другия сезон. Когато исках да я ползвам в началото на следващия сезон тръгнах да я пълня с газ и съответно изпускаше. Репликата на гранатата беше съхранявана така както трябва според интернет и майсторите. Още при първото използване в стаята имаше 2-ма играча и двамата казаха че не са ударени от нито едно топче(не коментирам това дали е било истина). След това разбрах че тази граната не е за мен, защото имаше още един такъв случай. Все още седи прибрана и не се ползва. Аз не бих я препоръчал на мой познат или друг играч.

Плюсове:
-Не се драска лесно
-На гриингаз е, който се намира лесно на пазара

Минуси:
-Уплътненията могат и се скапват рано или късно и започват да изпускат
-Събира 100 или 150 топчета което си е консуматив

Реплика на граната № 2 : Tectonic Innovations Quake Impact Grenade


Закупена от: GunFire
Цена: ~350лв
Впечатления: Изглеждаше тоста обещаваща 8 заряда, само въртиш и си на следващия заряд, но при пристигането и трябваше да се купят халосни .209 а аз купих 6мм халосни на “Walther” защото мислех че са еднакви като размери. За мое съжаление доста по-късно разбрах че не е така. Когато това го разбрах вече репликата на гранатата беше преправена да гърми с 6мм халосни на “Walther”, след преправянето започна да гърми всеки път до позиция номер 5 включително. За жалост понякога на другите позиции не гърми, но само понякога. Като недостатък бих отбелязал теглото, тежи около 400-500гр. Това е доста голям минус защото си тежи при мятане, Уви това не е единственият минус и недостатък който забелязах. Друг минус е че когато се метне заради тежестта алуминият се развива, и лека полека се криви и се скапва и свързващия пин който свързва най-горната с най-долната част на тялото макар че този пин е с диаметър 1см. Резбата която е долу на пина също е податлива към скапване при презареждане и трябва да сте внимателни при презареждане. След мен си я взе един друг играч и той се свърза с мен, при него не гърмеше също, после се засякохме на терен и гърмеше винаги неговата без да е била преправяна. За съжаление не можах да я тествам дали ще гърми винаги с .209 халосни преди да се преправи, за да бъда максимално полезен.

Плюсове:
-Има 8 заряда, само въртиш и е на другия заряд

Минуси:
-Тежи доста 450-500гр. Г/д
-Доста се драска и става бързо в неугледен вид
-Високата цена приблизително 350лв
-Амунициите .209 се купуват само с разрешително за лов, но 6мм амуниции са на свободна продажба, но за да се използва с тях трябва преправяне на ударния пин.
-Може да се наложи преправяне за да гърми, но не е сигурно

Реплика на граната № 3 : Novritsch Sound Grenade StratAIM


Закупена от: Novritsch
Цена: ~100лв
Впечатления: Купих я защото не е пиротехническо изделие и може да се използва на абсолютно всички терени. Лека е около 200гр. Работи с гриингаз и хартийки, Страхотна концепция според мен, проблемите които срещнах тук. Когато се метне в запрашена зона или такава където има налични фини боклуци или трески от дървета, те се навират при клапана за пълнене и после пълненето и използването на репликата на гранатата трябва да стане след като се почисти. В противен случай не работи защото пина за зареждане на газ не може да се изстреля и да освободи налягането. Друг проблем който срещнах е че за да гръмне трябва да се удари по-силно, за да може по-рязко да се освободи налягането, в противен случай гърми по-слабо но се разбира ако гръмне, или изобщо не гърми а само надува хартийката но дотолкова че не винаги хартийката става отново за употреба. Когато се метне долната част където се поставя хартийката, но от вътрешната страна се развива(демек контейнера който държи газта) изключително леко и когато се слага предпазителя за да се напълни с газ контейнера предпазителя не може да се сложи и съответно няма как да се напълни. Това го оправих като си купих резбоосигурително лепило от най-слабото и вече не се случва този проблем. Като цяло страхотна реплика на граната, но ми скъса нервите докато разбера тези неща.

Плюсове:
-Въпреки алуминиевото тяло носи доста на мятане и не се драска и не става в неугледен вид като другите
-Доста лека
-Не е пиротехническо изделие
-Евтина е

Минуси:
-лесно се развива при мятане, но не е фрапантно
-хартийките може в някакъв момент да не са налични ще трябва да се търси алтернатива
-лесно се замърсява от фини боклуци (прах, песачинки, кал, малки дървени отломки)

Реплика на граната № 4 : DynateX Dominator .209


Закупена от: BoinoPole
Цена: 200лв
Впечатления: Моята реплика на тази граната е с калибър .209, която е тази без закъснение и т.н. Съвсем стандартната версия. Използвал съм я малко защото скоро я купих по впечатление дори и при леко мятане от 1 метър г/д останаха доста следи а бе метната в шума. Тялото е от доста фина пластмаса която подлежи на доста щети при мятане. Това ми обясни защо другите играчи които я ползват са я омотали с по около 5 слоя изолирбанд. Друго което ми направи впечатление е че дори и леко мятане от около 50-60см то тя се детонира и съответно гърми, но при мятането е ползвана .209 който си е за нея, когато я метнах с 6мм халосни на “Walther” не искаше да се детонира и да гърми, дори след като я метнах още 1-2 пъти. Гледам на терен повечето играчи са разпробили гнездото и от .209-ти калибър става за 9мм халосни и гърми винаги, ще търся да си направя такава капачка с легло за халосна за 9мм и за 6мм “Walther” защото тези 2 алтернативи не изискват разрешително. Като направя легла за тях ще видя какво ще стане и после ще дам мнение.

Плюсове:
-Доста е чувствителна на мятане и лесно се детонира
-Доста е лека
-Има работеща алтернатива за разпробиване до 9мм халосни който се купуват свободно, а не да се използват .209 при които трябва разрешително за лов

Минуси:
-Лесно се драска и лесно става в неугледен вид
-Заводски трябва да използва .209 при които трябва разрешително за лов
-Тялото е от много чувствителна пластмаса и много се драска, дори от леки изпускания. За да се предпази трябва да се омотае с изолирбанд

Реплика на граната № 5 : Thunder Cap Airsoft Sound Grenade


Закупена от: cult3d
Цена: 20лв(само чертежа)
Впечатления: Все още не мога да кажа нищо, не е тествана скоро ще мога да си дам мнението, но на този етап не ми вдъхва доверие. Купих чертежа защото на терена видях играч който я ползваше и работеше, та ми стана любопитно.

6 Likes

Чуесна статия. Хареса ми много че даваш и плюсове и минуси на всеки дизайн. Последния тип съм я принтирал и ползвал, но не е надежден дизайн. Има твърде много движещи се части, главата отгоре, която държи лъжицата ако си спомням правилно се лепи на място, което е доста слаба точка. В тестовете с колегите, които правихме в активни игри, до момента максималният и живот е 3 хвърляния. На базата на този дизайн си направих собствен който като принцип на работа е същия но елиминира доста елементи, което направи самата граната доста по устойчива. Повечето 3Д принтирани гранати, които аз ползвам са на доста игри вече и освен козметични забележки, други проблеми нямат. Големите им минуси са, че са пластмасови и че не се активират всеки път при хвърляне, основно заради липсата на тегло. Силуета съм го опростил до Ф32 за да се събира в джоб за пистолетен пълнител, а от около месец ползвам и държачи, които елиминират нуждата от шплент. Доста от играчите в Русе ги ползват в момента и като цяло до момента реакцията е позитивна на базата на съотношение ефикасност - цена. Ако искаш мога да ти пратя една за ревю и тест. Файловете, за момента, не искам да ги споделям.


3 Likes

И аз използвам тези 3D принтирани от последния пост. Закупих ги от едно момче от Русе. За момента съм много доволен. Доста са здрави и като изключим козметичното надраскване нямат никакви поражения. Събират се в пауч за пълнител на пистолет и не се наложи да купувам допълнително. Ресурса им е супер евтин 4 стотинки на хвърляне. На терените на Еърсофт Пловдив където играя са разрешени. Единствения минус който съм забелязал е че при влажно време капсите вътре се навлажняват и не гърми. Започнах да държа капсите във флаконче от Упсарин със силика гел на капачката като превантивна мярка. Като цяло съотношението цена/качество е супер! За съжаление използват капси и не на всякъде са позволени… Щяха да са ми много полезни на Вайпъра :slight_smile:

1 Like

Здравейте,

Включвам се с информация за една кръгла граната, която мой приятел си купи от www.tradeinn.com. При първата игра с нея не успяхме да я взривим. Може би до някъде заради формата и това че с търкаля. Като цяло се установи, че й трябва сериозна засилка, падане върху твърда настилка и някакви по-меки халосни патрони.

Аз лично се бях ориентирала към тази на Novritsch, която виждам под номер 3, но я нямат в наличност от много време. За съжаление никой около мен няма таква, за да даде мнение, но се радвам, че го виждам тук. В крайна сметка преди няколко дни си взех от сайта на www.aswarrior.bg/ стартов комплект Tunder, който включва 3 различни шела, грнатата и две пинчета. Реших че като за първа граната ще ми върши работа.

1 Like

Здравейте отново, понеже Любослав Иванов (Viking във форума), с любезното си съдействие ми предостави една реплика на граната за тестване, ще оставя и ревю за тази реплика.

Реплика на граната № 6 : 3D принт, версията на реплика номер 5, тази версия е взета от Любослав Иванов (Viking във форума) с негови доработки.

Закупена от: Любослав Иванов (Viking във форума)
Цена: Предоставена за тест и ревю
Впечатления: Скромното ми мнение е че резбата която е направена на 3D принта е доста добра, фина и сравнително близо един до друг улей, но няма проблеми с навиването и развиването. Репликата на граната се зарежда като се отвие долната част поставят се капсите и се избутва ударника до заредено положение, капсите са за пистолети играчи от едно време. Тръбата която е използвана за тяло е достатъчно надежда и здрава за да издържи мятането, още не съм я мятал достатъчно пъти но мисля че и частите който са направени с 3D прин ще издържат поне едни 100 мятания, на допир са плътни, Infill параметъра при принтиране предполагам е бил на 100% както и трябва да бъде за да е ОК конкретната част в такива и подобни условия. Пружината която е сложена за ударна е достатъчно яка за да детонира капсите. За жалост не всички капси гърмят винаги и ако искате повече сигурност че ще се детонира трябва да сложите поне 2-3 капси. Аз я мятах около 40-50 пъти но не в игрово положение а пред блока, вкъщи, на трева, камъчета и подобни настилки включително и асфалт. От 10 мятания се активира ударника около 6-7 пъти ако се метне леко, че да се щади пластмасата и тялото. В случайна злобно мятане със засилка от 10 пъти гурми около 8-9 пъти, което е добре за мен. За предпазителния щифт има 2 дупки за поставяне след като се зареди ударника, постави ли се щифта сейфа е наличе и няма шанс да се детонира, според мен щифта е от кламер и трябва да се сложи малко по-хубав за да не се изкриви с времето и да има шанс да се самоосвободи ударника при вибрация. Като цяло определено бих я препоръчал на начинаещ играч който иска да види какво е да имаш реплика на граната, спрямо гранатите по-горе изброени от мен тази е добра. За мен гърмежа е достатъчно силен за да се използва в игра и за мен би се чула ако гръмне при всякакви условия.

Плюсове:

  • Лесна е за правене в домашни условия
  • Евтина е спрямо алтернативите си
  • Консумативите и са евтини (капсите)
  • Силно я препоръчвам за първа реплика на граната, така ще добиете представа какво ви чака с другите реплики на гранати и няма да се охарчите 200лв или повече

Минуси:

  • Доста е лека и не винаги се детонира, особено при по-леко хвърляне без засилка и рязък удар в някоя повърхност която е твърда.
  • От пластмаса е, което значи че рано или късно ще се спука(счупи)
  • Зареждането е малко кофти, развива се долната част, бута се ударника догоре в заредено положение и ако не е добре заредена ударника ако се освободи преди да сте си извадили пръста ще е неприятно, защото пружината е яка, особено ако пръстите ви не са по-груби или едри.
  • Ако не е принтирана от човек който знае как се принтира, може и да не е хубава при употреба и да се счупи значително по-бързо.
1 Like

Реплика на граната № 4 : DynateX Dominator .209

Закупена от: BoinoPole
Цена: 200лв
Впечатления: Моята реплика на тази граната е с калибър .209, която е тази без закъснение и т.н. Съвсем стандартната версия. Използвал съм я малко защото скоро я купих по впечатление дори и при леко мятане от 1 метър г/д останаха доста следи а бе метната в шума. Тялото е от доста фина пластмаса която подлежи на доста щети при мятане. Това ми обясни защо другите играчи които я ползват са я омотали с по около 5 слоя изолирбанд. Друго което ми направи впечатление е че дори и леко мятане от около 50-60см то тя се детонира и съответно гърми, но при мятането е ползвана .209 който си е за нея, когато я метнах с 6мм халосни на “Walther” не искаше да се детонира и да гърми, дори след като я метнах още 1-2 пъти. Гледам на терен повечето играчи са разпробили гнездото и от .209-ти калибър става за 9мм халосни и гърми винаги, ще търся да си направя такава капачка с легло за халосна за 9мм и за 6мм “Walther” защото тези 2 алтернативи не изискват разрешително. Като направя легла за тях ще видя какво ще стане и после ще дам мнение.

Плюсове:
-Доста е чувствителна на мятане и лесно се детонира
-Доста е лека
-Има работеща алтернатива за разпробиване до 9мм халосни който се купуват свободно, а не да се използват .209 при които трябва разрешително за лов

Минуси:
-Лесно се драска и лесно става в неугледен вид
-Заводски трябва да използва .209 при които трябва разрешително за лов
-Тялото е от много чувствителна пластмаса и много се драска, дори от леки изпускания. За да се предпази трябва да се омотае с изолирбанд

Допълнение номер 1: В времето установих че не ми е готино да си търся халостни .209, защото не се намират лесно поради факта, че трябва ловно разрешително. Затова реших да си направя адаптори за 6мм халостни и 9мм халостни. Искам да допълня че с 6мм гърми също толкова силно колкото с .209, но си ги купувам свободно, единственото което беше че тези халостни трябва да се удряд по периферията за да се възпламенят. Направих си адаптер и за 9мм тези халостни гърмят значително по-силно от 6мм-те и .209-те, за мен това е адаптора който ми е фаворит. По-Долу слагам снимка да видите какво съм си направил, ако някой желае мога и на него да направя.


В средата е оригиналния адаптер, другите два съм ги правил аз, при желания за направата на такъв, можете да се свържете с мен тук в форума на ЛС.

4 Likes

интересувам се от 9мм адаптор който си направил и бих искал един такъв. Може ли да ми пишеш отностно това? Направо по вайбър ако е ок -0886271063