Здравейте, реших да споделя скромният си опит и впечатления от гранатите които си закупих. Още по начало взех няколко. Първата ми беше такава с топчета след това взех такива с халосни и сега работя върху 3Д принтирана реплика на граната. Ще започна с репликите на гранатите по реда на закупуване, от там откъде са закупени и на какви пари.
Реплика на граната № 1 : ASG Storm 360
Закупена от: Сотис
Цена: ~90 - 100лв
Впечатления: Тази граната я закупих още с първата си реплика, взех я защото ми хареса идеята че е на гриингаз и топчета, а не е с халосни. Средата на сезона, беше сглобена в магазина от продавача, използвах я точно 2 пъти в най-лошия случай е използвана 4 пъти, след това я прибрах и седя прибрана до началото на другия сезон. Когато исках да я ползвам в началото на следващия сезон тръгнах да я пълня с газ и съответно изпускаше. Репликата на гранатата беше съхранявана така както трябва според интернет и майсторите. Още при първото използване в стаята имаше 2-ма играча и двамата казаха че не са ударени от нито едно топче(не коментирам това дали е било истина). След това разбрах че тази граната не е за мен, защото имаше още един такъв случай. Все още седи прибрана и не се ползва. Аз не бих я препоръчал на мой познат или друг играч.
Плюсове:
-Не се драска лесно
-На гриингаз е, който се намира лесно на пазара
Минуси:
-Уплътненията могат и се скапват рано или късно и започват да изпускат
-Събира 100 или 150 топчета което си е консуматив
Реплика на граната № 2 : Tectonic Innovations Quake Impact Grenade
Закупена от: GunFire
Цена: ~350лв
Впечатления: Изглеждаше тоста обещаваща 8 заряда, само въртиш и си на следващия заряд, но при пристигането и трябваше да се купят халосни .209 а аз купих 6мм халосни на “Walther” защото мислех че са еднакви като размери. За мое съжаление доста по-късно разбрах че не е така. Когато това го разбрах вече репликата на гранатата беше преправена да гърми с 6мм халосни на “Walther”, след преправянето започна да гърми всеки път до позиция номер 5 включително. За жалост понякога на другите позиции не гърми, но само понякога. Като недостатък бих отбелязал теглото, тежи около 400-500гр. Това е доста голям минус защото си тежи при мятане, Уви това не е единственият минус и недостатък който забелязах. Друг минус е че когато се метне заради тежестта алуминият се развива, и лека полека се криви и се скапва и свързващия пин който свързва най-горната с най-долната част на тялото макар че този пин е с диаметър 1см. Резбата която е долу на пина също е податлива към скапване при презареждане и трябва да сте внимателни при презареждане. След мен си я взе един друг играч и той се свърза с мен, при него не гърмеше също, после се засякохме на терен и гърмеше винаги неговата без да е била преправяна. За съжаление не можах да я тествам дали ще гърми винаги с .209 халосни преди да се преправи, за да бъда максимално полезен.
Плюсове:
-Има 8 заряда, само въртиш и е на другия заряд
Минуси:
-Тежи доста 450-500гр. Г/д
-Доста се драска и става бързо в неугледен вид
-Високата цена приблизително 350лв
-Амунициите .209 се купуват само с разрешително за лов, но 6мм амуниции са на свободна продажба, но за да се използва с тях трябва преправяне на ударния пин.
-Може да се наложи преправяне за да гърми, но не е сигурно
Реплика на граната № 3 : Novritsch Sound Grenade StratAIM
Закупена от: Novritsch
Цена: ~100лв
Впечатления: Купих я защото не е пиротехническо изделие и може да се използва на абсолютно всички терени. Лека е около 200гр. Работи с гриингаз и хартийки, Страхотна концепция според мен, проблемите които срещнах тук. Когато се метне в запрашена зона или такава където има налични фини боклуци или трески от дървета, те се навират при клапана за пълнене и после пълненето и използването на репликата на гранатата трябва да стане след като се почисти. В противен случай не работи защото пина за зареждане на газ не може да се изстреля и да освободи налягането. Друг проблем който срещнах е че за да гръмне трябва да се удари по-силно, за да може по-рязко да се освободи налягането, в противен случай гърми по-слабо но се разбира ако гръмне, или изобщо не гърми а само надува хартийката но дотолкова че не винаги хартийката става отново за употреба. Когато се метне долната част където се поставя хартийката, но от вътрешната страна се развива(демек контейнера който държи газта) изключително леко и когато се слага предпазителя за да се напълни с газ контейнера предпазителя не може да се сложи и съответно няма как да се напълни. Това го оправих като си купих резбоосигурително лепило от най-слабото и вече не се случва този проблем. Като цяло страхотна реплика на граната, но ми скъса нервите докато разбера тези неща.
Плюсове:
-Въпреки алуминиевото тяло носи доста на мятане и не се драска и не става в неугледен вид като другите
-Доста лека
-Не е пиротехническо изделие
-Евтина е
Минуси:
-лесно се развива при мятане, но не е фрапантно
-хартийките може в някакъв момент да не са налични ще трябва да се търси алтернатива
-лесно се замърсява от фини боклуци (прах, песачинки, кал, малки дървени отломки)
Реплика на граната № 4 : DynateX Dominator .209
Закупена от: BoinoPole
Цена: 200лв
Впечатления: Моята реплика на тази граната е с калибър .209, която е тази без закъснение и т.н. Съвсем стандартната версия. Използвал съм я малко защото скоро я купих по впечатление дори и при леко мятане от 1 метър г/д останаха доста следи а бе метната в шума. Тялото е от доста фина пластмаса която подлежи на доста щети при мятане. Това ми обясни защо другите играчи които я ползват са я омотали с по около 5 слоя изолирбанд. Друго което ми направи впечатление е че дори и леко мятане от около 50-60см то тя се детонира и съответно гърми, но при мятането е ползвана .209 който си е за нея, когато я метнах с 6мм халосни на “Walther” не искаше да се детонира и да гърми, дори след като я метнах още 1-2 пъти. Гледам на терен повечето играчи са разпробили гнездото и от .209-ти калибър става за 9мм халосни и гърми винаги, ще търся да си направя такава капачка с легло за халосна за 9мм и за 6мм “Walther” защото тези 2 алтернативи не изискват разрешително. Като направя легла за тях ще видя какво ще стане и после ще дам мнение.
Плюсове:
-Доста е чувствителна на мятане и лесно се детонира
-Доста е лека
-Има работеща алтернатива за разпробиване до 9мм халосни който се купуват свободно, а не да се използват .209 при които трябва разрешително за лов
Минуси:
-Лесно се драска и лесно става в неугледен вид
-Заводски трябва да използва .209 при които трябва разрешително за лов
-Тялото е от много чувствителна пластмаса и много се драска, дори от леки изпускания. За да се предпази трябва да се омотае с изолирбанд
Реплика на граната № 5 : Thunder Cap Airsoft Sound Grenade
Закупена от: cult3d
Цена: 20лв(само чертежа)
Впечатления: Все още не мога да кажа нищо, не е тествана скоро ще мога да си дам мнението, но на този етап не ми вдъхва доверие. Купих чертежа защото на терена видях играч който я ползваше и работеше, та ми стана любопитно.