Лесен контрол състоянието на батерията

Реших да споделя с какво започнах да оборудвам моите електрически реплики . Всички знаем колко е важен контролирания разряд на литиево-полимерната батерия и че ако я изпуснем на прекалено нисък волтаж, може и да не можем да я съживим, а и ако я съживим тя вече не е същата каквато е била преди “пресушаването”. Пробвах с тези липо аларми, но са доста ненадеждни , защото много често при пълна батерия и започнем да стреляме, особено на автоматичен режим , това малко врескало започва да прицърква, заради пиковата консумация на енергия от батерията.
Затова си измислих решение : Малка кутийка с монтирани в нея волтметър и незадържащ бутон . Тъй като всички мои реплики са с външни батерии с изключение на един Щаер АУГ . монтажът на волтметъра е близко до батери бокса като се захранва със разклонение от куплунга за батерията. Във всеки момент с едно натискане на бутона мога да видя в какво състояние ми е батерията . На щурмовите реплики съм монтирал олекотения вариант само с кръгъл цифров
волтметър и незадържащ бутон. Всичко е събрано в кутийка с размери 80х50х26 мм.
При ДМР-ите монтирам усложнения вариант, при който прекарвам целия ток от батерията през мощен 40А ключ който прекъсва и двата кабела а след него са навързани волтметъра, мосфета, бушона и т.н. Всичко е събрано в кутийка 108 х 63 х 40 мм.

Ето ДМР-бокса :

Това са две компактни версии :

1 Like