Комбинация бързомер над оптика: мнения?

Здравейте Колеги,

Попаднах на тази комбинация: бързомер, монтиран над оптика. Струва ми се доста полезна, а не виждам да се ползва… по-често срещана е комбинация с такива, но един зад друг. Та бих искал да попитам за вашето мнение - мислите ли, че е удачна, недостатъци?
Като някакъв недостатък вероятно е по-високия силует на оръжието, но не ми се струва критичен…

Ето и снимка на подобна “инсталация”:

Проблем е, че мерната линия на бързомера идва вече много над линията на цевта. Колкото по-близко е до нея, по принцип, толкова по-добре. Стига да е и удобно. При бойното оръжие имаш балистична крива, при еърсофта имаш хоп-ъп, който променя уравнението. Ако имаш прав изстрел - можеш да настроиш и двете мерни линии да са успоредни на цевта, като се прицелваш винаги по-високо (с разстоянието между съответните две оси). Или, понеже е еърсофт, настройваш оптиката за по-далеч, бързомера за по-близо. Щото така тъй или иначе ще ги ползваш - от 20м оптиката само пречи, прицелваш се по-бавно, ориентираш се по-бавно за околните обекти, намаляваш си периферната визия и т.н.
Това е едно от нещата, които при бойно оръжие имат повече недостатъци, отколкото при еърсофт. В двата случая обаче добавяш тегло. Дали това тегло е излишно или не - сам преценяваш. Това, което визираш като по-често срещан случай, е друго - пак е бързомер, но зад него е само увеличител. Той сам по себе си няма точка, няма кръст, няма си нищо.

Впрочем, не знам дали имаш питане за конкретния бързомер, но - този “модел” е много разпространен и произвеждан от сто китайски фабрики. Някои са прилични, някои са много корави. Има хора, които имат конкретни изисквания към бързомера, на които той не отговаря, но има и много други, в т.ч. и аз, които не го харесват заради външния му вид. Позьорско и манекенско е, но не изглежда толкова тактикул, колкото някаква реплика на Eotech. Последното, оригинално, е холографен бързомер, но не само, че нито една негова реплика не е холограмна, ами мисля, че и Eotech са единсвената фирма, която произвежда такива. Може и да греша, поне преди беше така. Всички други (в т.ч. и скъпи, и евтини, и реплики на Eotech) са рефлексни (отражение в леща). Двата варианта имат свои плюсови е минуси. Но връщайки се на еърсофтските бързомери като този, който си показал и репликите на Eotech, разликите се изчерпват с визия и батерии. Еотех-репликите често са с АА/ААА батерии, което определено е за предпочитане.
А вече конкретното изделие, произведено от еди-коя-си китайска фабрика, какъв гоустинг ще има, колко прецизна ще е точката/кръгчето/кръстчето, колко ще е диапазона на осветеността (важно за много слънчеви дни и нощем, съответно) - зависи. Някои китайски Eotech реплики, като една от моите, имат дебилната функция да изгасват на всеки 30мин. Ясно, искаме да пестим батерия, ама…30 факани минути?! 12ч би било ОК, ама и иначе - това са АА батерии, да го е*а. Край на литературното отклонение.