Headsets - разкажете какви ползвате, плюсове, минуси

Здравейте,

Дайте да видим кой какви слушалки използва. Аз още се чудя… Към настояшия момент използвам тези, който дойдоха с Baofeng-а (UV-82), но съм се загледал към Z-Tac(tical) Comtac II. Излизат на около 150 лева, ако се поразтърси човек, иначе в Амазон за 200.

След дълги мъки, експерименти и опити със слушалки, ларингофони, хедсети, прецакани ПТТ-а, и т.н се спрях ето на това:

С кенууд жак са. Крушата е масивна и здрава. Ако откача слушалката, звукът излиза от крушата.
Взех си ги от Борис Чолаков.

2 Likes

UV-82 е донякъде капризна на “хедсети” (прекрасна българска дума), защото има две PTT-та. Като си избираш модел на Z-Tac го прецени това, защото може да не отваря канал въобще.
Аз лично ползвам това. Разликата между Еvo II и Evo III е възможността микрофона на Evo III да се обръща за лява ръка. Не съм фен на тапи, защото ми дразнят ухото от вътре, а с Evo II и III забравям, че съм с нещо на главата. За Evo III има и ларингофон, който се слага вместо микрофона, но не съм го пробвал в игра. От кратката проба в къщи ми се стори, че не е много успешен, но не претендирам за изчерпателност на теста.
От PTT-тата съм пробвал това с дистанционното, от което нямам добри впечатления, защото лепката отзад, на която се крепи щипката, се разлепи, а и имам проблеми с кабелите, които разреших след подмяната им с нови, но дистанционното е много удобно, когато е закрепено на репликата), и това, което е по-простичко, но никога не съм имал проблеми с него.

2 Likes

В момента ползвам РТТ + акустична тръба с ергономична таптичка. Определено най-лекият и удобен вариант за жегите. Таптичката не се усеща дразнещо в ухото и не блокира звука от околната среда. Комуникацията не се чува изобщо в близост до теб. Неудобство е, че за да те чуват по-добре трябва да се навеждаш и говориш близо до мирофона, който обикновено се закача отпред по екипировката.

Вторият ми фаворит е комбото от Cobra слушалка и Combat PTT от Z-Tactical линията на Element. Слушалката стои на сантиметър от ухото ти без да пречи на околния звук. Недостатъци на този вариант, сравнен с първия:

  • слушалката се поставя на главата с лента, която не винаги стои неподвижно върху кърпата/шапката/бонето;
  • ако играеш CQB или се промъкваш близо до противник, звукът, който се чува от слушалката, може да те издаде.

4 Likes

Съвет: Не си взимайте евтини китайски реплики на Боуман хедсет, например това:
https://www.aliexpress.com/item/HD01-Z-Tactical-Bowman-Elite-II-Headset-with-U94-PTT-for-Kenwood-BaoFeng-UV-5R-UV/32698145287.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dxN3U9W

Красиво е, стои много тактикуул на кратуната ми, ама така и не проработи. Dead on arrival.

1 Like

Благодаря за инфото. Незнаех, че само може да се ползва Б канала. Аз така или иначе ползвам само един за комуникация с екипа, а другия канал е да слушам организаторите/съдиите.

Със станция UV-5R съм… до сега съм ползвал

  • оригиналното PTT - окей като цяло… валяло го е силен дъжд и не е спряло да работи
  • имам EARMOR M32 - със вървящото към тях PTT(общо сета дойде към 130лв) - някои хора казват, че слушалките усилват звука повече от колкото те чуват… при мен е обратното, без слушалките чувам по-добре… качеството на радио комуникацията обаче е повече от СУПЕР! И аз чувам идеално и без смущения и мен ме чуват така.
  • имам и Honeywell Impact Sport - 35 паунда… 5лв доставка… усилват добре околния звук, има съвсем малко петно директно зад вас, което не чувате. Големия минус е изключително тънкия и неекраниран кабел с който идват, който свързва слушалките със ПТТто. Поне кабела е стандартен 3.5мм жак и може да се замени. За ПТТ може да се ползва всяко със Kenwood жак и изход за 3.5мм жак.

В тая връзка не разбирам защо няокй би избрал Z-tac пред Honeywell Impact Sport при положение, че за Z-tac-а съм виждал доста негативни ревюта и коментари, а е доста по - скъпо… като цена почти съизмеримо със EARMOR M32то, което ще е в ПЪТИ по - добро.

1 Like

Да, доста добра идея да се заменят.

Също минус на Impact sport-a намирам, че не можеш лесно да ги приспособиш за носене с каска, докато Earmor-a е буквално работа за 2 минути.

Ако има интерес мога да направя снимки как съм решил проблема Impact sport-a и каска.

Като гледам Impact Sport-а нямат микрофон. И на официалния сайт ходих и там няма. Как е решен въпроса с микрофона?

Ще се самоцитирам…

“За ПТТ може да се ползва всяко със Kenwood жак и изход за 3.5мм жак.”

Някой ползвал ли е 3M Peltor SportTac, може ли да сподели мнение?

Фишър,от къде мога да си взема този сет с прозрачната тръбичка?

В алиекспреса има богат избор. От там можеш да си поръчаш и ергономичната таптичка.

Съвет: ако не си знаеш точно размера на ухото, поръчай си комплект с трите размера таптички - Small, Medium и Large. Като пристигне, пробваш. И който размер усещаш най-комфортно, от него поръчваш 3-4 бройки, да имаш резервни. Таптичките се късат лесно около дупката, в която влиза акустичната тръбичка.

2 Likes

Еее,мерси.

Дълго време търсих и се чудих, сравнявах и четох и се навих на следното:
Микрофон круша, но с двойно ПТТ (за UV-82) и слушалки Impact Sport.
Мисля, че е най-евтиния вариант за активни слушалки, от една страна е малко срещани ( а това за мен даваточки при избора).
Липсата на скоби за каска не ми пречи, защото не нося каска, пък и не мисля, че ще пронося (май няма таква дума в българския език) някога, като си знам какъв стил на екипиране търся.

Ето линк за двойното ПТТ, ако някой има Baofeng UV-82 и мисли да си търси круша като решение: линк

@Kacka - това от линка дали ще ти свърши работа?

@darker
Вече го чакам да дойде!
Поръчано е преди 3 седмици почти.

2 Likes