DMR vs BASR?

Членувам в няколко западни и Щатски еъсофт форума и забелязвам тенденция към нарастване на интереса към DMR платформите за сметка на болтовите спрингови снайпери. Постоянно се коментират теми за конверсии на AEG пушки в DMR.
Мнения за пушките DMR срещу пружинните по отношение на ефективните дистанции и точността?
Мисля, че основното предимство на DMR, както повечето хора знаят, е скоростта на стрелба ( ROF ) . Можете да направите няколко изстрела за времето, необходимо на пружинна снайперска пушка за един изстрел. Трябва това да се съпостави спрямо обхвата и точността на пружинна пушка.
Ако вашият DMR може да уцели например 90% от разстоянието на пружинна пушка със същата точност, плюс предимство в скорострелността, това прави ли го по-добра платформа?

Обективно казано, таванът на ефективността се основава на вашите боеприпаси, така че по отношение единствено на коефециента на полезно действие , няма база за сравнение за BASR пред системите с автоматично зареждане (само предупреждение, че ограниченията на мощността, разрешени в различните правилници за Еърсофт гейминг , където BASR имат по-висока граница отколкото DMR това запазва дистанцията между двете системи в полза на BASR) . Например в САЩ в някои организации лимитите за .DMR и BASR са минимални 3 Дж. за DMR и 4 Дж. за болтовите снайпери. Има щати където DMR и BASR са в една категория : до 5 Дж. Това стимулира колегите геймъри да се ориентират към по-леките , по-компактни и с полуавтоматичен режим на стрелба ( автоматичната стрелба с DMR-и е забранена ) в добавка с мидкап пълнителите със 120-150 топчета DMR-и .
Трябва да се има предвид и въпроса с разходите за да се получи перфектния DMR и разходите които ще поеме един BASR и изобщо като пари/време/усилие/и т.н., което води до почти винаги ефективна разлика между BASR и DMRs, където BASR се представя по-добре.

Но…да се върнем “обратно на Земята” :wink: … Моето лично мнение е , че DMR обикновено е по-добър и на практика - поради причините, които споменах по-горе .

Моят първи проект : CYMA 518 DMR : За момента 3,5 Дж. и тегло 4,100 кг Дължина : 1170 мм

И вторият ми проект : CYMA 513 DMR ; За момента 2,3 Дж. / тегло 3,600 кг : 1050 мм дълга

В хобито ни ефективната дистанция и точността зависят както от дулната енергия на топчетата, така и от техния въртящ момент (хоп ефект) и характеристики (еднаквост в теглото, полировката и плътността им). Огромното предимство на снайперите е хопъп групата (особено на платформите с GBB гуми) и плавното зареждане на топчето, сравнено с останалите реплики. Снайпер на 2.5 джаула ще е малко по-точен от ДМР на 2.5 джаула при равни други условия. Предимството на ДМР-а, както каза, е в по-бързата стрелба. При нас, обаче, има игрово правило за “едно топче във въздуха”, което бе въведено преди 5-6 години заради т.нар. trigger spam или много бърза единична стрелба, която се доближава до ефекта на автоматичната. А тя е лесно постижима технологично.

Ефективните дистанции за ДМР и снайпер са над тази за щурмови карабини - над 60 метра. Стигат с лекота до 80-90 метра при дулни енергии към горната граница. При такова разстояние топчето лети до противника за 1.5-2 секунди и често пъти на видеата се забелязва как преди да натисне спусъка стрелецът изчаква взетият на прицел в далечината противник да се спре и да остане неподвижен, за да увеличи шансовете си за точно попадение. Търсената точност на пределна дистанция, заради която в тези платформи се правят скъпи ъпгрейди, е това, което дава предимство на ДМР-ите и снайперите. Иначе попаднат ли в обхвата на щурмоваци (30-50 метра) бързо дават фира от няколко далеч не толкова точни откоса.

4 Likes