Baofeng vs Zonton vs ICOM vs Puxing vs Wouxun vs Kenwood

Често хората питат “каква станция да си взема?” и е един от най-безсмислените отговори, за коя да е тема, е “аз имам Х и съм доволен”. А имал ли си Y, сравнил ли с Z?
Та, сред най-популярните марки радиостанции сред всичкото еърсофтър в България, са въпросните 5 марки. Като параметри, които са важи при избора на една станция, абсолютно субективно мога да посоча :

  1. Батерия - колко време издържа (95%R, 5%T), има ли паразитно-точене, достъпни ли са резервни батерии и т.н.
  2. Качество на предаване/приемане - при равни други условия (излъчвателна мощност, терен и т.н.) колко по-добра/по-лоша е станцията спрямо други
  3. Цена
  4. Дуал-банд и диапазон - дали DB е полезен зависи от нуждите на конкретния човек. Диапазон - ако е UHF дали е само в PMR446 или 400-470.
  5. Функци и интерфейс - допълнителни функции и възможност за лесно боравене на терен
  6. Издържливост на дъжд, удар и т.н…с малко уточнение, че при игри на дъжд, сняг и т.н., не съм чувал на някой да му е изгоряла станцията, поправете ме ако греша.

Та, по този субективни параметри човек може да отсъди кое е най-добрият избор за него. И докато за батерията, цената, има ли дуал банд, функции и т.н. човек може сам да разбере в нета, за качество на предаване и издържливост е по-добре да се търсят ревюта или мнение на притежатели.

Ще споделя какви са моите наблюдения от моите станции (Zonton, Wouxun, Baofeng), наблюдения над станциите на колеги, ще се радвам ако и вие споделите вашите.

Zonton - батерията е добра, няма паразитно точене, най-доброто качество на предаване спрямо другите тук, сравнително евтина, няма DB, но има широк диапазон в UHF, всякакви полезни и излишни допълнителни ф-ии, издържа на дъжд, сняг и т.н.
Baofeng - батерията е добра, не знам дали има паразитно точене, най-лошото качество на предаване, най-достъпна цена, има и варианти с DB, всички полезни и излишни ф-ии
Puxing - често има паразитно точество, добро качество на предаване, не знам каква е днес цената.
Wouxun - батерията е добра, няма паразитно точене, качество съизмеримо с Zonton, не е евтина, има DB, всякакви ф-ии, но недомислен интерфейс, лоша позиция на батерията (може да влезе вода дори при много слаб дъжд
ICOM - визирам старите ICOM-и, които хората бяха накупили преди 10-на години, моля кажете модел. Никога не съм имал, нямам мнение за интерфейса, знам че са скъпи, но не знам кой е моделът, че да му проверя цената. IPxx устойчиви, че са ограничени в 446 диапазона и че качеството им на предаване е добро, но не най-доброто от списъка тук, но последното е базирано на 2 полеви “теста”, не знам дали не са били нагласени на ниска излъчвателна мощност.

Това са моите 2ст., ще се радвам на вашето мнение.
ЕДИТ : да, пиша за марки, не за модели. :slight_smile:

4 Likes

Моят опит е с Пуксинг и Баофенг.

Първата ми станция беше Пуксинг 888, купих я през 2009-та. Издържа до 2018-та, пенсионирах я заради физическа повреда - счупих дисплея. Замених я с Пуксинг 777 втора ръка, почти същата възраст.

Батерия: Имам две, едната е 1400, другата е 1200 mAh. Издържат до 12 часа при активно ползване. Паразитното точене е проблем. Доста от познатите ми ползваха Пуксинги - проблемът се появяваше при всяка втора станция.
Приемане/предаване - доста по-добре от Баофенгите.
Цена - През 2009 станцията ми излезе $80 с доставката до България. Сега в същия сайт станцията я намирам за $72…
Двуканалност - Пукс 888 можеше да слуша два ПМР канала, но можеше да предава само на един от тях. Като екстра можеше да слезе в обхвата 143 - 150 мегахерца. Пукс 777 може да приема/предава само на един канал, в ПМР.
Функции и интерфейс - нищо претенциозно. Може да се програмира, може със свободно избиране на честоти.
Издръжливост - нямат проблеми с дъжд. На 888-цата счупих дисплея - бях залегнал върху нея, явно съм уцелил остър камък. До инцидента работеше без проблеми.

Баофенг - от две години ползвам редовно UV-82, няколко пъти съм ползвал UV-5R.
Батерия - по спецификация е 5000 mAh, но не съм забелязал да издържа много повече от 1200/1400 mAh на Пуксинга. Няма паразитно точене, не съм чул някой да се е оплакал. Имат и Extended батерия, не знам колко амперчаса са.
Приемане/приемане - слабо място на тези станции, според мен. Често не ме чуват добре, въпреки късите дистанции, или ме чуват на съседен канал.
Цена - 82 ми излезе 50 лв.
Двуканалност: 82-ката може да слуша и да предава на два канала паралелно. Може да слезе и на 143 мегахерца. 5R няма тези екстри.
Функции и интерфейс - подобно на Пуксингите могат да се програмират, може със свободно избиране на честоти. Лесни менюта.
Издръжливост - нямат проблеми с дъжд, не съм пробвал как са на блъскане.

2 Likes

не съм пробвал как са на блъскане.

Ми, дай да я поблъскаме бе, Даркич? :slight_smile:

1 Like

Имам две Puxing 888 (една основна и една за бекъп), и съм имал Baofeng UV-5R и UV-82. При последните две съм забелязал следното:

  • при натискане на РТТ-то да преместват с 5 МХц честотата, на която предават (с изключен shift);
  • имат проблеми с приемането на нашия 3-и канал;
  • с тях не чувам определени станции (Puxing-ите имат също този проблем, но в по-малко случаи).

При Puxing-ите освен споменатото паразитно точене друг проблем ми е само отказът да се сработят с някои от китайските РТТ-та. А същите РТТ-та работят без проблем с Baofeng-ите.

Иначе първият Puxing откакто го програмирах 2013-а не го бях пипал, докато не добавихме каналите от 9-и до 16-и преди време. Все още работи безотказно и не го и мисля като тръгвам за игра. Но не бих го препоръчал без забележка, най-малкото е двойно по-скъп от Baofeng-ите.

1 Like

Уоу, 5MHz?! Как изобщо може да се използва тогава?

После що ги чуват на съседни канали…

Ммм, то с 5MHz е 400 канала напред. :slight_smile:

Понеже си говорим да направим тестове, някои може ли да услужи със станции, че да е по-пълен теста? ИКОМ-и, някой?
@Fisher - даваш ли единият Пуксинг 888 (Даркич има 777), за теста?

Между различните модели на различните марки батериите съвместими ли са?

До тук съм установил, че батериите на Пукс 888 стават на 777 и обратно, същото важи и за Баофенг 5R и 82.

Пичуи, в името на нАуката - ще направим един тест на популярни станции. В идеалния случай искаме да имаме 2бр от моделите, засега имаме осигурени :

UV-5R 1
UV-82 3
UV-B6 2
Puxing 777 1
Zonton 999G 2
Wouxun KG-UVD1P 2

Т.е., ще е супер ако някой може да даде 1бр UV-5R и 1бр Puxing 777. Тестът ще е само за приемане, предаване, няма да ги топим във вода и връщам веднага след теста, хах.
Също ако има и други популярни модели би било добре, колкото повече - толкова повече.

1 Like

Може да се включа в теста с по един Icom и Yaesu.

2 Likes

@Horror супер, Хорър, мерси! :slight_smile: Какви са им моделите?

Icom F-25, Yaesu FT-4X

Давам го. Ще ми е интересно какво ще излезе :slight_smile: .

Мерси, Фишър и Хорър!
На Фишъра Пуксинга го мачваме със същия модел. Хорър, чакаме да видим дали ще се намерят и на твоите ешове. :slight_smile: Засега сме

UV-5R 1
UV-82 3
UV-B6 2
Puxing 777 2
Zonton 999G 2
Wouxun KG-UVD1P 2
Puxing 888 2
Icom F-25 1
Yaesu FT-4X 1

Едно UV-5R, някой от София дали има да даде за теста?

Имам

2 Likes

Аллах здраве да ти дава! :slight_smile:

След няколко седмици натъкмяване - тамън се нагласихме с Даркъра и Омега да ходим на поделението на Боснек да правим тестове…и се оказа, че е станало убийство в района, всичко затворено, на различни точки в района полицаи и т.н. Не най-доброто време да притичкваме с реплики да си играем със станции. Та, остава на Нова Година. Откогото съм взел станция за теста се извинявам за забавянето, тази седмица ще ги върна и ще муфтя пак догодина. :slight_smile:

2 Likes