Често хората питат “каква станция да си взема?” и е един от най-безсмислените отговори, за коя да е тема, е “аз имам Х и съм доволен”. А имал ли си Y, сравнил ли с Z?
Та, сред най-популярните марки радиостанции сред всичкото еърсофтър в България, са въпросните 5 марки. Като параметри, които са важи при избора на една станция, абсолютно субективно мога да посоча :
- Батерия - колко време издържа (95%R, 5%T), има ли паразитно-точене, достъпни ли са резервни батерии и т.н.
- Качество на предаване/приемане - при равни други условия (излъчвателна мощност, терен и т.н.) колко по-добра/по-лоша е станцията спрямо други
- Цена
- Дуал-банд и диапазон - дали DB е полезен зависи от нуждите на конкретния човек. Диапазон - ако е UHF дали е само в PMR446 или 400-470.
- Функци и интерфейс - допълнителни функции и възможност за лесно боравене на терен
- Издържливост на дъжд, удар и т.н…с малко уточнение, че при игри на дъжд, сняг и т.н., не съм чувал на някой да му е изгоряла станцията, поправете ме ако греша.
Та, по този субективни параметри човек може да отсъди кое е най-добрият избор за него. И докато за батерията, цената, има ли дуал банд, функции и т.н. човек може сам да разбере в нета, за качество на предаване и издържливост е по-добре да се търсят ревюта или мнение на притежатели.
Ще споделя какви са моите наблюдения от моите станции (Zonton, Wouxun, Baofeng), наблюдения над станциите на колеги, ще се радвам ако и вие споделите вашите.
Zonton - батерията е добра, няма паразитно точене, най-доброто качество на предаване спрямо другите тук, сравнително евтина, няма DB, но има широк диапазон в UHF, всякакви полезни и излишни допълнителни ф-ии, издържа на дъжд, сняг и т.н.
Baofeng - батерията е добра, не знам дали има паразитно точене, най-лошото качество на предаване, най-достъпна цена, има и варианти с DB, всички полезни и излишни ф-ии
Puxing - често има паразитно точество, добро качество на предаване, не знам каква е днес цената.
Wouxun - батерията е добра, няма паразитно точене, качество съизмеримо с Zonton, не е евтина, има DB, всякакви ф-ии, но недомислен интерфейс, лоша позиция на батерията (може да влезе вода дори при много слаб дъжд
ICOM - визирам старите ICOM-и, които хората бяха накупили преди 10-на години, моля кажете модел. Никога не съм имал, нямам мнение за интерфейса, знам че са скъпи, но не знам кой е моделът, че да му проверя цената. IPxx устойчиви, че са ограничени в 446 диапазона и че качеството им на предаване е добро, но не най-доброто от списъка тук, но последното е базирано на 2 полеви “теста”, не знам дали не са били нагласени на ниска излъчвателна мощност.
Това са моите 2ст., ще се радвам на вашето мнение.
ЕДИТ : да, пиша за марки, не за модели.