24/48-часови игри - нагласа, екипировка и други

Статията е от архив, дописвана е с помощта на много колеги, ще се дописва и тук. В този ред на мисли, коментарите, критики и препоръки са добре дошли.

Темата не е всеобхватна, а цели да даде насока за играчи, които се подготвят за първи път за голяма, двудневна или по-дълга игра.

Често на играчи, които за първи път отиват на голяма игра, са запознати със сценария, дрескода и т.н., но донякъде липса нагласа и подготовка за физическата част от играта. Има много случаи на хора, които идват без вода, храна, резервни дрехи и др., и се е стигало до обезводняване, слънчев удар, простуда, травми и други. Все неща, които развалят иначе приятно хоби сред природата.

1. Нагласа

Най-важното нещо е да бъдете подготвен и екипиран по всяко едно време, без да разчитате, че „някой все ще има около мен“ или „аз скоро ще се върна в базата, там имам“. Трябва да въоръжите себе си с правилна нагласа, екипировка и провизии. Няма нищо страшно, нито кой знае колко скъпо, което да ви притеснява, но трябва да се отнесете сериозно. Най-важното нещо е да се подготвите така, че да можете да се справите сам, без помощ от съотборници и организатори. Или още по-добре – да сте подготвени да помогнете и на другите. Не разчитайте, че някой ще ви даде храна, ще бъде ваша лична манерка, ще ви облече със сухи дрехи, ще ви осигури палатка и т.н. Всеки осигурява и носи сам всичко, което му е необходимо. Тук трябва да се спомене и една съществена разлика с неделните игри – ако на последните минавате често през мъртвилото или базата, то на по-големите игри може да се случи така, че 3, 6, 9 и т.н. часа да не се приберете в базата. Ако завали дъжд, ожаднеете, огладнеете и т.н. – няма да можете да дотичате до базата, за да си вземете дъждобран, вода и храна. Затова тези неща, в съответните количества, трябва да са винаги с вас.

Когато подготвяте екипировката си за игра, отделете специално внимание на резервните и извънредни дрехи. На неделна игра не се налага да сменяте фланелка, чорапи и др. и дори и да ви навали дъжд – не е проблем, до час-два сте обратно в колите. Когато обаче до климатизираният ви автомобил остават 20, 30 или 40 часа, липсата на резервни/сухи дрехи става проблем. Не се доверявайте на прогнозата – изненадващ дъжд или неочаквано ниски температури често могат да ви сварят неподготвени.

Също е важно да се запомни, че сте част от екип - говорете с хората, с които ще играете предварително, можете да се разберете да спите по двама в палатка, да носите общ примус, да имате взаимозаменяеми пълнители и батерии.

2. Провизии и дрехи

Храна – не очаквайте и не разчитайте на друг, носете си достатъчно и разнообразна храна. МРЕ-та са добър избор, но ако не можете да набавите, то боб консерва, сушена мръвка, сухари, бисквити, вафли, сурови ядки, луканка и други са също добър избор. Вземете достатъчно храна и имайте предвид, че ако през нормалното си ежедневие седите на стол, то при високо натоварване ще ви е нужна повече храна. За ориентир при избор си задайте въпроса коя храна се разваля по-бавно, има достатъчно хранителна стойност в единица обем/тегло, няма нужда от готвене и т.н. Не изхвърляйте боклуци сред природата, нека опазим България чиста и красива.

Вода – по всяко едно време трябва да имате със себе си достатъчно количество вода, без да разчитате, че в базата сте оставил 5л; може да не се приберете идните часове. Особено при силно слънце обезводняването е опасно за здравето и немалко иначе здрави физически хора са припадали. Изотонични напитки също са добра идея и често помагат много.

Как ще носите вода – дали 2 манерки по 1л, дали водоноска/мехур от 2-3л, резервни шишета вода в раницата, това е личен избор. Ако искате да имате оригинален Camelbak или Source – не е нужно да давате 100+лв, изчакайте някой от търговете в британския ebay.

Дрехи - за дълги игри е абсолютно задължително да имате резервни дрехи – панталон, риза, чорапи, бельо, тениска, полар, шапка и т.н. Не на всяка игра има възможност или разрешение да се пали огън, тоест, не разчитайте че ще можете да изсушите дрехите си. На много мисии, в това число и нощем когато е по-хладно, може да има периоди на бързо придвижване, последвани от продължителни периоди на седене на едно място. Изберете правилно дрехите си с оглед възможността от разболяване.

Очила – освен, че трябва да отговарят на описаните в правилата стандарти, можете да завържете връзка, така че да не ги изгубите минавайки през храсти, клони и т.н. Резервен чифт очила също е силно препоръчително. Не правете грешката да имате само очила с тъмни плаки (оказа се, че имало такива случаи) – да, денем сте убер-тактикъл, но нощем сте олигофрен.

ЛМП – личен медицински пакет, задължително да имате такъв по всяко едно време със себе си. Превързочни материали, конкретни медикаменти, почистващи кърпички – вариации има. Малко аналгин, аспирин и парацетамол също не са излишни.

Спрей против комари и кърлежи – също не трябва да разчитате, че някой ще ви предпази от всякаквите гадини, които лазят и летят из горите.

Обувки - тук мнения, марки и модели много. Основно - удобни, поддържащи глезена, водонепромокаеми. Инвестицията в добри обувки не е малка, но заразлика от много други неща, описани тук, можете да ги ползвате не само за еърсофт, ами за всичко. Не е задължително да гледате само кубинки, може да изберете добри туристически обувки.

Батерии - осигурете си резервни батерии, тъй като продъжителната игра и студеното време ги изтощават по-бързо. Съгласувайте с екипа си кой е с Тамия или Т/Дийн конектор, а в най-добрия случай всеки трябва да има съответните преходници в раницата, за да може и да получи, и да услужи с батерия.

3. Къмпинг екипировка

3.1. Палатки

Моля, нека колегите напишат обосновано мнение за конкретен модел, условията при които са го ползвали, сравнение с други модели, които са имали и т.н. Също – няма нищо „еърсофтско“ в палатката, това че някой е бил на Бордър-а или не знам си къде с нея не я прави автоматично по-добра. Важи и за другите неща. Когато става дума за палатка за еърсофт, съществува вероятност тя да отнесе няколко изстрела по време на игра. С оглед на това, много хора избират да купят от най-евтиния клас двуместни палатки, които се продават в Практикер, МЕТРО, Карфур и пр. С някакъв импровизиран втори слой може да се превърне в евтино, спарващо подслонче, но не е най-добрия враиант. По-добре е да вземете някаква читава двуслойна палатка от Декатлон и подобните, която поне ще ви пази от дъжд, макар и да не е топ-клас. Можете също да минете без палатка и да спите в хамак. В този случай е важно да осигурите защита от дъжд. Навеси има на много фирми, но не забравяйте, че при при дъжд водата се стича по стъблото на дървото и пълци по въжето на хамака, наводнявайки него, вас и чувала ви за отрицателно време. Съответно, междинни S-образни скоби или нещо подобно е нужно за спирането на теча. Популярният в YouTube вариант с панделка от паракорд не работи при силен дъжд.
Също, освен популярните хамаци за парка, има и по-сериозни фирми/модели, предлагащи двуслойни хамаци, като между двата слоя може да се сложи нещо за изолация. Много от по-хубавите модели имат и „вграден“ комарник.

3.2. Спални чували

Моля, нека колегите напишат обосновано мнение за конкретен модел, условията при които са го ползвали, сравнение с други модели, които са имали и т.н.

3.3. Шалтета

Основната роля на шалтето е да топлоизолира вас от земята, а с по-малка важност - да осигурява комфорт. Класическите шалтета отговарят на първия критерий, но не и втория. За сметка на надуваемите такива, които осигуряват и комфортно спане. Фолиевите одеяла (emergency blanket) не трябва да се считат като заместител на шалте - макар и да могат да изпълняват съвсем малко и такава роля, основното им предназначение е да се увият около тялото при измръзване.

4. Екипировка

Освен очакваната екипировка за пренощуване (палатка или биви, чувал, шалте и т.н.), сред най-важните неща за една дълга игра са ЛМП, фенер/челник и дъждобран.

4.1. Фенер

Ако не сте забелязали, нощем е тъмно. Затова е добре да имате фенер на пушката, челник, резервен фенер, а допълнения като запалка с фенерче също не са излишни. Първото и най-важно нещо, което е редно да се спомене, е че за нуждите на еърсофта не e необходимо да се впускате в скъпи покупки на маркови фенери. Не са скъпи безпричинно, но и с евтин фенер може да минете, стига да е правилния избор. Има доказано водоустойчиви, силни и удобни китайски фенери за 10-15 долара. Не взимайте (никога) фенер със зуум (променлив фокус).

Не забравяйте, че няма да ходите навсякъде с включен фенер. Даже може и да не се наложи да го включите. Нощем ако го включите всеки на стотици метри знае къде сте. Нови играчи трябва да избягват да го правят за игрови нужди.

4.2. Батерии и зарядно за фенер/челник

Ако фенерът и челникът са с една и съща батерия (примерно, 18650) можете да комбинирате с някое от USB зарядните/пауърбанк на TOMO, Miler и т.н., зареждайки телефона си с тях.

4.3. Челник

Челник също можете да вземете за няколко долара и ще ви върши работа. Аз нося винаги един за 2-3 долара в мен, плюс един за около 100$. Вторият не е задължителен. И тук трябва да избягвате моделите с променлив фокус/зуум. За предпочитане е да има червена светлина. В най-добрия случай тя се включва по начин, по който не преминава през всички други режими преди това.

4.4. Дъждобран

Има едно идеално средство за предпазване от дъжда – леко е, абсолютно водонепропускливо, не спарва тялото по никакъв начин и може да се купи за 4лв. Освен това е използвано в миналото за убийство на политически дисиденти и врагове на Народна Република България. Нарича се чадър. Но тъй като не е особено практично да носиш чадър в едната ръка и пушка в другата, се налага да прибягваме до други методи.

Пончо - у нас за разпространени модели за по 40-50лв на Хеликон-Текс, Макс Фухс и др. Минусите му са, че спарва много и често е по-влажно под него, отколкото над него, особено ако се движите активно докато го носите. Някои хора се оплакват от някои модели, че пропускат вода, особено след дълга употреба и особено на местата, върху които се прилага натиск (примерно от ремъка на пушката). Но като цяло е добър избор ако няма да се движите на едно място, сравнително евтино и малко, може да покрие не само вас, но и раницата ви.

Гортекс панталон и риза - вариантите тук са много и като цяло са по-скъпи. Ако визията не е проблем за вас, също в британските ибей търгове можете да намерите бивши войници, които продават такива от своята екипировка. Често човек може да попадне на видимо неизползвани бройки за 5-10 паунда. Най-често са ДПМ. Проблемът при тях е, че шумолят адски много, обемисти са, тежки са и не покриват раницата.

4.5. GPS, смартфон и MGRS

Задължително е за игра да имате карта и компас, GPS-ът обаче е само препоръчителен. В България е наложена практиката да се ползва MGRS формат за съобщаване на координати, научете се преди игра как се ползва. Става бързо и лесно – както ученето, така и ползването.

В различния условия може да е по-практично да съобщавате координати с точност до 10м (4+4 цифри) или до 100м (3+3 цифри).

Ако имате или обмисляте да си купите „истински“ GPS е супер, но за еърсофт един смартфон също би свършил достатъчна работа. Важно е обаче да не се предоверявате на GPS-а, нито да се водите по него непрекъснато - това повече обърква, отколкото помага. Използвайте за да съобщавате периодично координатите си.

Не забравяйте да изключите звука, алармите, ненужни приложения като Фейсбук и др.

4.6. Радиостанция

Не е задължително, но силно препоръчително. Носете резервна батерия за нея. Научете се предварително как да боравите с нея, напечатайте си списъка с използваните честоти :

Съвети при ползване на станция :

 • избягвайте да пълните радио-ефира излишно;
 • добре е в повечето случаи комуникацията да се извършва по ред на командната верига;
 • изберете добре мястото, където ще седи PTT (ПТТ, бутонът за говерене), тъй като често бива натискан по грешка и пълни ефира;
 • включете block функцията, която не ви позволява да говорите, ако някой друг говори в момента;
 • казвайте кой сте и към кого се обръщате;
 • давайте ясна информация; от "братле, на 100м от теб е" не става ясно кой (или какво) спрямо кого е на 100м и в каква посока. Извадка от неделна игра по станцията :
  • ей там е този, който ни стреляше
  • къде е там?
  • до дървото [в гората сме];
 • не говорете по станцията ако сте ранен/убит, освен за извънигрови нужди (пример, претърпял сте травма и имате нужда от помощ);
 • говорете ясно и отчетливо, не изпадайте в излишни обяснения;
 • комуникацията с хора от вашата четворка/отделение трябва да се извършва приоритетно със знаци с ръце, нучете ги.

Модели и марки има много. Мнения също. Най-важното е обаче да не взимате комплекти от 2 станции за по 60-70лв, тъй като приложимостта им е изключително малка. Моделите на Baofeng, Zonton, Wouxun, Puxing са сред най-разпространените. Мое скромно мнение е, че ако гледате за станция до 100лв, няма причина да изберете нещо различно от Zonton. Не е двубандова, но няма случаи на паразитно точене като някои на Пуксинг и няма изкривяване на честотата като много от Баофенгите.

9 Likes

Тази статия е писана с помощта на много други колеги. Обосновани коментари, мнения, критики и предложения са повече от добре дошли.

2 Likes

Комуникации: На една от последните игри ползвахме fb messenger канал като дублираща комуникационна система. Идеална е за предаване на координати, няма не чул-не разбрал, може да се пращат снимки и локации. Все пак сме 2018-та година, нали?
Навигация: Инсталирах си приложението Mrgs & Utm Map на телефона - върши чудесна работа да ви даде MGRS координатите ви с точност до 10 м, ако си включите и GPS-а на телефона.
Хаби батерия, разбира се - но пък вече почти всички имаме power bank-ове за резерв.

1 Like

На играта в Румъния тази година:
Аз: Намираме се на точка Х!
HQ: На коя точка?
Аз: На точка “Х” искаш ли да ти пратя MGRS координати?
HQ: Ааааа, пусни ми локация по WhatsUp!
Аз: WTF бе…телефон не нося!

Това с “много е полезно да си ползваш телефона” на голяма игра не го приемам някак!

2 Likes

Зависи от правилата и сценария, все пак. Darker говореше за Razorwire, ако не се лъжа. А и сме търсили загубени по терена, добре че имаха телефони.

Не виждам причина човек да не носи телефон на игра. Дали ще ползва УотсАпп/ФБ/Вайбър е друга тема, но трябва да е в него.

Разбира се е хубаво да носиш телефон (ако спешно трябва да се обадиш или да те потърсят на него).
Но за другите цели касаещи играта, да се ползва карта,компас или GPS.
Въпрос е на лична преценка разбира се!

Ако не носиш телефон как си поръчате пица и бира бе Каска?

2 Likes

Или в случая - вино и багети.

1 Like

И на мен не ми хареса това с приложението. Добре беше , като допълнение, но основното трябваше да е по радиообмена. В един момент батерията свърши и оставих телефона в палатката. И взе да се къса командната верига. Промени в честотите - не съм разбрал, промени в паролите - пак, промени в графика на бойния ритъм - пак. А бях постоянно на линия на радиото.

1 Like

Късането на комуникацията е проблем на всички.

Командването се уморява, батериите свършват, разстоянията са над обхвата.

Аз бих предложил ротиране на командването, резервни батерии, екип за ретранслация. Стига да са приемливи от страна на организаторите и играчите.
Вие какво мислите - как могат да се избегнат или намалят рисковете?

Командването се ротираше. Батериите на станциите не са свършвали (имахме резервни). Разстоянията не бяха над обхвата, а ако нямаше чуваемост се препредаваше. Просто приложението изискваше телефон с достъп до интернет, а на мен не ми харесва да се вадя от сценария , като ползвам постоянно телефона, и не ми се ще някое топче да ми пръсне дисплея докато го ползвам, също и да плащам всеки път по 30 лева интернет, защото освен приложението ми точеха трафик и други приложения. Просто не трябва да се разчита на него толкова много (на приложението). По правило си оставям телефона в палатката (колата), когато съм на игра. Това ме откъсва от външния свят и ми позволява да се потопя в играта и нейния сценарий. Иначе - отвориш за едно, то ти излязат още пет неща. Просто, да се разчита на интернет приложение за смяна на честоти или сценарии за мен не добре. Може би , ако си организатор или командир на фракция е удобно, но за мен беше кофти - вадеше ме от “филма” и ме затормозяваше повече. С радиото си е супер. В един момент превзехме мобилно “мъртвило” на пторивника, но не знаех как да го деактивирам. Свързах се по станцията с командира на взвода - Каската, той - с командването на фракцията и ми дадоха точни указания. :slight_smile:

1 Like

Аз бих добавил - ако предварително имаш намерение да не оставаш до края на дълга игра, по-добре не ходи изобщо!

И без това трудно се постига баланс между фракциите. Когато и си тръгнат някои, баланса от там и сценария съвсем отиват подяволите. Тези които си тръгват защото играта не им върви, или защото им е писнало трябва да знаят, че често прецакват играта на останалите, на които им се играе…

4 Likes

Понякога участниците си мислят, че ще успеят, но не се справят физически. Много хора работят седнали и почти не се движат в ежедневието си. Затова като ги опънеш на 48 часово изпитание на втория ден ги намираш да си приготвят багажа и да се оплакват от кърст, крака и незнам си още какво.

1 Like

Оплакването е част от играта.
Както навремето беше казал един пич - щом редниците мрънкат, значи милсимът е добър. :smiley:

3 Likes